Framtidens ekonomi går runt runt

Världsekonomin närmar sig peak oil (vissa säger att vi redan har nått det). Den billiga energins dagar är hur som helst räknade, med alla de problem det för med sig. Men oljan är långt ifrån den enda ändliga resursen som vi i rask takt håller på att göra slut på.

Medvetenheten om en mängd ”peakar” ökar snabbt i världen. Peak phosphorus, peak rare earth metals, peak coal är några. Peak Everything är en titel på en bok av författaren Richard Heinberg, Han tillhör den växande skaran som förordar en ny sorts ekonomi, en cirkulär ekonomi, till skillnad från den linjära ekonomin som är förhärskande i dag.

I den cirkulära ekonomin hittar företagen affärsmöjligheterna i ett cirkulärt kretslopp, inspirerat av naturens kretslopp. Huvuddragen i idén är att avfall är en råvara som helst ska återanvändas, näst helst återvinnas. Om det inte går ska man utvinna energin ur avfallet. Alla produkter ska därför produceras så att de är lätta att återvinna.

I den cirkulära ekonomin finns också ett annat synsätt på försäljning respektive uthyrning. De flesta i dag slänger sin mobiltelefon bara ett par år efter att vi har köpt den. Telefonen och alla dess värdefulla metaller blir skrot. De som säljer mobilerna vill ju helst att vi ska slänga den gamla telefonen så att de kan få sälja en ny. Samma sak gäller för alla mängder av andra produkter som bilar, teveapparater och datorer.

Men om vi i stället kunde övergå till att hyra ut grejorna i stället, skulle reglerna ändras. I stället för att sälja kopieringsmaskiner, bilar och tvättmaskiner kan man hyra ut dem. Företrädare för den cirkulära ekonomin påpekar att med uthyrning av varor, har den som hyr ut dem ett tydligt incitament att få dem att hålla så länge som möjligt, och kanske även att ta tillbaka den uttjänta produkten för att få ut ”panten”, det vill säga värdet av materialet.

Allt fler intresserar sig för affärsmöjligheterna i den cirkulära ekonomin. Det kanske bästa med den är att enskilda företag kan tillämpa den. Det behövs inte en världsomfattande överenskommelse med polisiär övervakning för att det ska fungera.

Ellen MacArthur är en av de ledande personligheterna inom cirkulär ekonomi. Hon har nyligen dragit igång Circular Economy 100. Målet är att hundra av världens stora företag ska ansluta sig till programmet som både ska gynna världen och företagen själva. Ett dussintal företag har redan anslutit sig, däribland Coca-Cola, Cisco och Ikea.

Ellen MacArthur har också seglat jorden runt själv. Hör henne berätta om segling och cirkulär ekonomi.

Hör också Richard Heinberg prata om energi och tillväxt.


Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar