”Samordna arbetsmiljöforskningen”

Den 1 mars lämnade LO, Svenskt Näringsliv, TCO, Saco och flera andra arbetsmarknadsorganisationer in en skrivelse till regeringen med krav på ett kunskapscenter för arbetsmiljön.
– Det behövs en samordnande funktion för forskningen kring arbetsmiljön, säger Karin Fristedt, utredare inom arbetsmiljöområdet på Saco.Den 1 mars lämnade LO, Svenskt Näringsliv, TCO, Saco och flera andra arbetsmarknadsorganisationer in en skrivelse till regeringen med krav på ett kunskapscenter för arbetsmiljön.

– Det behövs en samordnande funktion för forskningen kring arbetsmiljön, säger Karin Fristedt, utredare inom arbetsmiljöområdet på Saco.

Karin Fristedt förklarar att det under en lång period har funnits en diskussion bland arbetsmarknadsorganisationerna att det saknas en sammanhållande kunskapsförmedling inom arbetsmiljöområdet.

– Som det är nu är forskningen om arbetsmiljö spridd på olika högskolor och inom olika discipliner i Sverige och det är svårt att följa och få grepp om forskningen, säger Karin.
I kunskapscentret för arbetsmiljö skulle det bland annat finnas en publikationsdatabas kring alla artiklar som skrivits inom området samt information kring vilka svenska forskargrupper som forskar inom området.

Regeringen har tidigare uttryckt att det finns ett behov av en sammanhållande kunskapsförmedling för arbetsmiljö. Genom ett regeringsbeslut september 2008 bildades det arbetsmiljöpolitiska kunskapsrådet. Rådet, som verkade fram till september 2011, bestod av åtta forskare inom arbetsmiljöområdet och fyra företrädare för viktiga arbetslivsaktörer. Tillsammans gjorde rådet rapporten ”Ett nationellt kunskapscentrum för arbetsmiljö- behov och förutsättningar” och det är den rapporten som arbetsmarknadsorganisationerna med flera nu utgår ifrån i sin skrivelse till regeringen.

Här kan du läsa rapporten ”Ett nationellt kunskapscenter för arbetsmiljö – behov och förutsättningar”.

Anna Eriksson

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar