Ericsson lägger ned kabelfabriken

Ericsson lägger ner sin kabelverksamhet i Hudiksvall med 319 anställda. Ytterligare 36 tjänstemän i Kista är berörda.

Ericsson lägger ner sin kabelverksamhet i Hudiksvall med 319 anställda. Ytterligare 36 tjänstemän i Kista är berörda.

Christina Marsch ordförande för akademikerföreningen i Hudiksvall:
– Vi är otroligt ledsna och besvikna. Det har varit en viss oro sedan försäljningen av den danska fabriken men vi hade hoppats på någonting annat än det här och hoppats på en lösning.

Förra veckan meddelade telekombolaget att man säljer kabelverksamheten i Falun till ett danskt företag. Nu gör man sig alltså av med resterande fiber-och kopparkabelproduktion för telekomapplikationer vid Ericsson Cables & Interconnect i Hudiksvall.

Enligt företaget pressmeddelande har efterfrågan på kopparkabel sjunkit i takt med att fiberkabel har tagit över de senaste åren samtidigt som kabelproduktion alltmer har lokaliserats till Asien där den stora efterfrågan också finns. I Europa överstiger produktionskapaciteten för både koppar- och fiberkabel för närvarande efterfrågan, skriver företaget.

Ericsson räknar med att förhandlingarna med facket ska vara avslutade under tredje kvartalet. I augusti beräknas de första anställda kunna få sina avgångsbesked.

Av de anställda på Ericsson Cables & Interconnect i Hudiksvall är 104 tjänstemän varav 23 medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

Lämna en kommentar

Senaste nytt