Vem gör industrin mer jämställd?

2012 gick Industrins jämställdhetspris till Indexator AB i Vindeln som lyckades fördubbla antalet kvinnliga anställda genom sitt arbete för att bli en mer attraktiv arbetsgivare. Nu är det dags att nominera till årets pris.

2012 gick Industrins jämställdhetspris till Indexator AB i Vindeln som lyckades fördubbla antalet kvinnliga anställda genom sitt arbete för att bli en mer attraktiv arbetsgivare. Nu är det dags att nominera till årets pris.

Industrins jämställdhetspris delades ut för första gången 2012. Priset är ett sätt att sprida information om bra arbetssätt och goda exempel, som i sin tur kan inspirera företagen i utvecklingen av jämställdhetsarbetet. 2012 gick det till ett norrländskt verkstadsföretag, Indexator i Vindeln, fem mil från Umeå. Gunnar Bålfors, vd för Indexator Rotator Systems AB, tycker att det var roligt att bli uppmärksammad.

– Det var ju ett väldigt fint kvitto på arbetet vi hade gjort och helt klart en inspiration till att fortsätta jobba för att vara en attraktiv arbetsgivare.

Indexator Rotator Systems AB tillverkar rotatorer till bland annat skogsmaskiner. Systerföretaget Indexator Rototilt Systems AB är ledande tillverkare av tiltrotatorer för grävmaskiner. Tillsammans har företagen 225 anställda och kunder över hela världen. Exportandelen uppgår totalt till cirka 65 procent.
”Vi skall vara bäst i världen på det vi gör – då måste de bästa välja att jobba hos oss” är företagets målsättning.
– Vi är beroende av kvalificerad arbetskraft. Vi insåg för ett antal år sedan att vi måste bli bättre på att dra till oss alla sorters kompetenta anställda och då började vi arbeta på flera plan, bland annat med jämställdhet. säger Gunnar Bålfors.
En effekt av företagets arbete med attityder, rekrytering, värdegrund med mera är att antalet kvinnliga sökande till jobben numer ligger på femtio procent istället för på tio och att antalet anställda kvinnor har ökat från elva procent till tjugotvå.

Nomineringen till Industrins jämställdhetspris 2013 är öppen fram till den 30 september. Skriv ner vilket företag det gäller och vilket arbetet som har genomförts för jämställdhet och skicka till anna.nordin@livs.se

Jenny Grensman

 

Läs mer om priset

 

3 kommentarer

  • Anna

    Sarah:

    Fast om vi ska vara ärliga så är det ju i praktiken alltid på kvinnor det satsas pengar när det handlar om jämställdhet. Det är ytterst sällsynt att det satsas några pengar på män på motsvarande sätt vad jag kan dra mig till minnes.

    Sen angående att fler kvinnor än män blir antagna till högskolan så finns det flera förklaringar. Tex så anser många att skolan är för kvinnodominerad och att lärarna bedriver utbildningen i grundskolan och på gymnasiet på ett sätt som är bättre lämpat för flickor/kvinnor. Studier har visat att pojkar och flickor tar till sig olika typer av undervisning olika bra nämligen.

    Dessutom ges flickor på ett orättvist sätt högre betyg än pojkar i förhållande till deras resultat på de nationella proven, sex tex:

    http://www.dn.se/nyheter/flickors-betyg-hojs-mest/

    Så att bara säga att orsaken till att fler kvinnor än män studerar på högskolan är för att de har bättre studieresultat är att göra det väl lätt för sig.

    19 september 2013
  • Sarah

    Anna!
    Om du känner till ett sådant företag så är det nog bra om du rekommenderar det företaget till detta pris. Jämställdhet betyder inte specifikt att man jobbar för att förbättra för kvinnor, utan att man minskar skillnaderna i förutsättningar mellan könen. I ”ingenjörsbranschen” betyder det fortfarande oftast att man satsar på kvinnor, men tex inom vården handlar det ofta om att satsa på att få in fler män.
    Att fler kvinnor blir antagna till högre utbildningar beror på att kvinnor har bättre studieresultat. Lösningen är antagligen att hjälpa gossar att fokusera mer på skolan i ung ålder.

    19 september 2013
  • Anna

    Varför ser man aldrig några motsvarande jämställdhetsprojekt för att locka manliga kandidater till kvinnodominerande yrken?

    Varför läggs det tex inte pengar på att öka andelen män som antas till högskoleutbildningarna, när mer än 2 av 3 de som antas är kvinnor?

    17 september 2013

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar