”Jag är stolt som en tupp”

POLHEMSPRISET. Solgun Drevik har hittat sätt att göra bindor och trosskydd både säkrare, tunnare och bekvämare att bära.

POLHEMSPRISET. Solgun Drevik har hittat sätt att göra bindor och trosskydd både säkrare, tunnare och bekvämare att bära.

I över 20 års tid har Solgun Drevik arbetat för att hitta sätt att förbättra hygienprodukter, både inkontinensskydd, blöjor, bindor, trosskydd och tamponger. Hon är nominerad till årets Polhemspris för sin utveckling av kvinnliga intimhygienprodukter:

Solgun Drevik. Pernilla Pettersson/pernilla-P.com

”Ett uthålligt arbete innefattar snillrika kombinationer av form, material och tillverkningstekniker har gjort att nya produkter som ökar kvinnors livskvalitet har kunnat nå marknaden”, lyder motiveringen.

Ett exempel är den nattbinda som Solgun Drevik har tagit fram, med en kärna som brer ut sig åt alla håll för att vara mer bekväm och säker. Den kan också suga upp extra mycket blod eftersom bindan har ett mycket hoptryckt material inuti.

Problemlösning har alltid varit ett kännetecknande drag för Solgun Drevik. Det är något hon själv säger att hon ”går i gång på” och särskilt roligt tycker hon att det är att få jobba med konsumenter. I 26 år jobbade hon på SCA och ägnade sig åt just det, innan hon för tre år sedan blev egenföretagare och började arbeta med att stärka företags varumärken.

För Solgun Drevik är idéarbetet inte knepigt. Det flyter bara på, vilket har inneburit att hon mitt i ett pågående projekt har vaknat upp mitt i natten med idéer som hon har fått skriva ned.

– Framför allt triggar jag andra människor både att förstärka mina idéer och till att komma på egna idéer. Då blir det fantastiska resultat, säger Solgun Drevik.

I arbetet med hygienprodukter har hon fokuserat mycket på material och har patent på egenskaper som fastsättning och form.

– Det låter kanske flummigt, men det handlar om att en produkt följer kroppen i stället för att följa en trosa eller en kalsong, förklarar Solgun Drevik.

En produkt som ska följa en trosa behöver vara så mjuk som möjligt, men för att undvika läckage bör en hygienprodukt formas efter kroppen. Den vetskapen, och kunskapen om att det finns ställen på kroppen som är lika vare sig du är kvinna, man eller bebis, har också gjort det möjligt för Solgun Drevik och hennes kolleger att ta fram produkter där åtgången av material minimeras.

Enligt Solgun Drevik testar en duktig utvecklare produkterna på sig själv. Att känna vad konsumenten själv känner är bra. Därför ser hon det som en otrolig fördel att vara kvinna när hon själv har jobbat med bindor och tamponger.

– Jag har också jobbat med herrprodukter. Där kan jag inte testa på mig själv på samma sätt, men om det går är det jättebra.

Hon ser sig själv som en kreatör och en problemlösare. Med den inställningen finns inga problem. Vad hon kan minnas har hon alltid haft det synsättet. Utmaningen i hennes arbete har i stället varit att få resurser till produktkoncept.

– Ett av de största hindren i innovationsarbetet är ledningen. Ofta ligger fokus på kortsiktiga lösningar och effektivisering i stället för att skapa en långsiktig innovationskultur för framtida tillväxt och innovationer.

Nomineringen till Polhemspriset var oväntad, men välkommen. Solgun Drevik har en lång lista med idéer till innovationer som inte har med hygien att göra och som hon gärna vill ta tag i.

– Det är kul, superviktig och roligt för min egen firma. Bättre kan det inte bli. Jag är otroligt stolt, stolt som en tupp.

Läs intervjuer med övriga nominerade till årets Polhemspris:

Jürgen Häfner och Lars Liljestrand: ”Vi trampar vidare i hans spår”

Petra Wadström: ”Jag ville inte titta på stora lösningar”

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar