”Vi trampar vidare i hans spår”

POLHEMSPRISET. Stora utbyggnader av förnyelsebar energi kan bli möjligt med den brytare som Jürgen Häfner och Lars Liljestrand har tagit fram.

POLHEMSPRISET. Stora utbyggnader av förnyelsebar energi kan bli möjligt med den brytare som Jürgen Häfner och Lars Liljestrand har tagit fram.

Jürgen Häfner. Foto: Pernilla Pettersson/pernilla-P.com

Jürgen Häfner. Foto: Pernilla Pettersson/pernilla-P.com

På några millisekunder kan brytaren hindra flera hundra kilovolt likspänning. Brytaren som Jürgen Häfner, utvecklingschef vid enheten för högspänd likström på ABB i Ludvika, och forskaren Lars Liljestrand på ABB i Västerås, har tagit fram ska göra det möjligt att bygga stora nät av högspänd likström.

Fördelarna med likströmstekniken jämfört med växelström är flera. Den går snabbare och tappar mindre kraft på långa sträckor samt går att överföra med hjälp av kablar som grävs ned, i stället för fullt synliga vajrar som går kors och tvärs ovanför marken. Kruxet har varit att ett fel kunde slå ut hela nätverket. Brytaren stänger av strömmen lokalt där felet har uppstått.

Lars Liljestrand. Foto: Pernilla Pettersson/pernilla-P.com

Lars Liljestrand. Foto: Pernilla Pettersson/pernilla-P.com

Enligt nomineringstexten till Polhemspriset ökar brytaren potentialen ”för småskalig energiproduktion och förnyelsebar energi”. På ett mer effektivt och billigare sätt ska den kunna bidra till att föra till exempel solenergi från Sahara eller vindkraft från havet till städer långt därifrån, enligt de nominerade.

Att Jürgen Häfners enhet åter igen uppmärksammas av kommittéen bakom Polhemspriset är som att vinna på ett lotteri, tycker han. Den tidigare utvecklingschefen Gunnar Asplund i Ludvika vann nämligen Polhemspriset 1999 för sitt utvecklingsarbete inom HVDC Light, som innebar att likströmsöverföring kunde börja användas även vid låga effekter och över korta avstånd.

– Tänk att vi som befinner oss mitt i skogen i lilla Ludvika hela tiden ligger i framkanten av utvecklingen, säger Jürgen Häfner.

Lars Liljestrand lyfter fram Christopher Polhem som en föregångare. Han som med hjälp av vattenhjul vid ett vattenfall och en stånggång kunde driva vattenpumpar i gruvor.

– Det är i princip samma problem som vi löser, det vill säga föra över energi från en källa till förbrukare, fast vi använder ett elektroniskt transmissionssystem. Jag tror säkert att Christopher Polhem skulle vara rätt nyfiken på att se vår lösning. Vi trampar vidare i hans spår, säger Lars Liljestrand.

Hur snart brytaren kan börja användas i större skala hänger på kunden, berättar utvecklingschefen Jürgen Häfner. Det finns redan HVDC-länkar där tekniken kan användas.

Läs intervjuer med övriga nominerade till årets Polhemspris:

Solgun Drevik: ”Jag är stolt som en tupp”

Petra Wadström: ”Jag ville inte titta på stora lösningar”

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar