Wadström får Polhemspriset

Petra Wadström får årets Polhemspris för sin bärbara vattenrenare Solvatten, som renar och värmer vatten med hjälp av solen.

Petra Wadström får årets Polhemspris för sin bärbara vattenrenare Solvatten, som renar och värmer vatten med hjälp av solen.

WebbPetraWadstrom

Foto: Pernilla Pettersson/pernilla-p.com

Hur fick du reda på att du får Polhemspriset?
– De ringde mig. Det är klart att jag blev alldeles överrumplad. Även fast jag var nominerad till priset hade jag inte kunnat ana att jag skulle vinna. Det känns jättestort. Jag känner mig ödmjuk inför att bli utvald. Det är viktigt även för Solvatten.

Vad ska du göra med prispengarna?

– Det finns hur mycket som helst som jag skulle kunna göra med dem. Jag har inte ens hunnit tänka på det. Det finns mycket spännande som vi inte hinner göra, mycket forskning och utveckling.

Vad har hänt sedan det stod klart att du nomineras till Polhemspriset?
– Vi har fått in en rapport från flyktinglägret i Kakuma, Kenya, där Solvatten finns hos 1 100 familjer. En undersökning visar att hälsan har blivit mätbart bättre bland dem som har Solvatten. Sjukdomarna har gått ner. Ögonsjukdomarna till exempel, eftersom det är möjligt att tvätta sig med rent och varmt vatten. Det visar hur viktigt det är med rent, varmt vatten. Rapporten visar också att mer än 90 procent av de tillfrågade användarna hade kvar Solvatten. Normalt säljer man det som kan bli pengar för att kunna köpa mat, men att de har Solvatten kvar är ett bevis på att man har nytta av den.

Vad händer framöver?
– Vi jobbar på. Vi ser att Solvatten har fått en stadig mark, med rapporter som kommer in och visar att det är ett bra och omtyckt verktyg. Nu står vi inför uppskalning. Vi har samarbeten med svenska företag i Sverige och vi hoppas kunna få till fler samarbeten med företag och myndigheter, även lokalt, så att vi kommer närmare våra användare. Vi har blivit godkända som leverantörer av FN nu och jobbar på att vinna större upphandlingar. Ett hjälpprojekt inleds nu i Haiti. Det kommer att hjälpa cirka 1 200 familjer.

– I samband med Solvatten är det så mycket fokus på mig som person, men vi är många som jobbar med Solvatten. Både här, på företaget är vi fem personer, men sedan finns det organisationer där folk är engagerade och gör saker för att samla ihop till Solvatten. Det finns ett engagemang. Dessa människor vill jag tacka och säga att vi får kraft av dem. Ringarna på vattnet hjälper.

Juryns motivering till att Petra Wadström får årets Polhemspris lyder i sin helhet: ”Hennes uppfinning är till synes enkel men genial. Den bidrar till att lösa ett globalt växande, och på många håll akut, problem – bristen på rent vatten.”

Petra Wadström får 250 000 kronor och en guldmedalj vid en särskild ceremoni den 18 november.

Läs tidigare intervju med Petra Wadström, där hon berättar om Solvatten här.

Ania Obminska

1 kommentar

  • Johan E

    Det är bara att gratulera både pristagaren och Polhemspriset. Teknikutveckling är inte bara nya appar till telefonen….det finns en värld utanför som behöver mer handfasta och enkla tekniklösningar. Rent vatten är livsavgörande för alla.

    31 oktober 2013

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingenjörsstudentens uppfinning lurar vägglössen

Ingenjörsstudentens uppfinning lurar vägglössen

Problemet när man sanerar vägglöss är att om inte en människa sover i rummet så håller sig vägglössen kvar i sina gömslen. Ingenjörsstudenten Maja Åstrand har kommit på en lösning som snart kan vara på väg ut i världen.
Fler artiklar