Europafack kampanjar mot Refit

Det pågår en facklig kampanj inom EU mot Refit, programmet som kan minska arbetsmiljöskyddet och arbetstagarnas inflytande.

Det pågår en facklig kampanj inom EU mot Refit, programmet som kan minska arbetsmiljöskyddet och arbetstagarnas inflytande.

En av kampanjaffischerna från Europafacket Etuc. Bild: Etuc.

En av kampanjaffischerna från Europafacket Etuc. Bild: Etuc.

”Mr Barroso! Arbetstagarnas rättigheter är inte lika med byråkrati.” ”Mr Barroso! Dialog med arbetstagarna kring förändringar på arbetsplatsen är ingen lyx utan en nödvändighet.” Formuleringarna finns på två av de affischer Europafacket Etuc har tagit fram som en del av sin kampanj mot Refit. Dessa och andra budskap om arbetstagarnas rätt till en god arbetsmiljö hölls upp vid Europafackets styrelsemöte förra veckan och sprids nu på olika språk.

Tanken med ”Refit – fit for growth” är att förenkla regler för företag genom att minska deras administrativa börda. Men facken i Europa har skarpa åsikter om förslaget eftersom det samtidigt innebär att arbetsmiljöregler kan tas bort och att arbetstagarnas inflytande minskar.

– Vi tycker också att det behövs en avreglering. Men det betyder inte att de regler som skyddar arbetstagare ska vara på en lägre nivå, säger Åsa Ehinger Berling, internationell sekreterare på Saco.

Företrädare för frisörarbetsgivarna och för frisörerna har på europeisk nivå förhandlat fram ett avtal om frisörernas arbetsmiljö. Frågan har dock engagerat bredare än så, eftersom det egentligen bara ska fattas en laglighetskoll innan avtalet kan läggas fram som ett direktförslag. Kommissionen har meddelat att man inte tänker lägga fram förslaget.

– Poängen är att det inte ska spela någon roll vad kommissionen tycker. Frågan blir om det finns någon mening med att förhandla på europeisk nivå och upprätthålla den sociala dialogen när sådant här sker. Det är själva principen, att kommissionen inte lägger fram det här trots att det är framförhandlat och egentligen bara ska godkännas, som Saco har något emot, förklarar Åsa Ehinger Berling.

– Det som är extra cyniskt är att dokumentet Refit kom samma dag som ett dokument som handlade om hur man skulle stärka den sociala dimensionen av samarbetet inom EU och att stärka dialogen, säger Åsa Ehinger Berling.

Var det här ska sluta är oklart.  Europaparlamentet ska också ta ställning och anta ett yttrande om den sociala dimensionen. Där ställs de här frågorna på sin spets, enligt Åsa Ehinger Berling. Den 5 november ska utskottet i fråga rösta.

Saco, TCO och LO har ännu inte fått svar på den gemensamma debattartikel som vi tidigare har berättat om, där organisationerna ställer krav på regeringen att med alla medel stoppa nedmonteringen av fackliga rättigheter inom EU.

Läs tidigare artikel: ”Fackliga rättigheter hotade inom EU”

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Spelar det någon roll om arbetsgivaren har kollektivavtal eller inte? Tjänar jag något på det, rent ekonomiskt? Jennifer Nilsson Fridell reder ut de vanligaste frågorna kring kollektivavtal.
Fler artiklar