Studenter kritiska mot utvärderingen

Enligt Universitetskanslerämbetets utvärdering av de tekniska högskolorna är det många utbildningar som inte håller måttet. Studentorganisationerna ser allvarligt på resultatet, men påpekar också kritiken som har riktats mot utvärderingen.Enligt Universitetskanslerämbetets utvärdering av de tekniska högskolorna är det många utbildningar som inte håller måttet. Studentorganisationerna ser allvarligt på resultatet, men påpekar också kritiken som har riktats mot utvärderingen.

Hur ser du på Universitetskanslerämbetets undersökning som säger att många ingenjörsutbildningar inte håller måttet?

Vera Songer

Vera Songer

Vera Songer, ordförande för Mälardalens studentkår:
– Det är jättetråkigt, men det är examensarbetena som utvärderas, snarare än själva undervisningen, men det är väl en klen tröst egentligen. Jag tror att det är bra att det uppmärksammas.

 

Johannes Danielsson

Johannes Danielsson

Johannes Danielsson, ordförande för Saco studentråd:
– Utvärderingarna fokuserar mycket på examensarbetena och inte så mycket på hur kurserna hänger ihop eller vad de har för arbetsmarknadsanknytning. Samtidigt är det ett stort problem om så många utbildningar inte håller måttet, oavsett vad vi tycker om utvärderingen. Det är verkligen något som borde tas på allvar.

 

Erik Arroy

Erik Arroy

Erik Arroy, ordförande för Sveriges förenade studentkårer:
– Utfallet, 30 procent av utbildningarna som bedöms som bristande, är högre än det genomsnittet för andra, icke tekniska utbildningar, som ligger på 22-23 procent. Men detta är det första utlåtandet. Besluten följs upp om ett år, och det är då som examenstilstånden kan dras in. Vår kritik är att de utvärderar resultaten av examensarbeten, men man måste titta på processer och förutsättningar för utbildningarna. Studenter och blivande studenter kan ta resultaten med en nypa salt. Utvärderingen ger en indikation om hur examensarbetena svarar mot examensmålen men ger inte en rättvisande bild av utbildningarna som helhet.

Sture Henckel

Läs mer

» Många utbildningar brister i kvalitet

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar