Rättvisa kriterier viktigare än hög lön

Lönen ska vara en ersättning för det jobb du gör. Men hög lön är inte alltid det viktigaste. Känslan av rättvisa och inflytande spelar stor roll för motivationen.Lönen ska vara en ersättning för det jobb du gör. Men hög lön är inte alltid det viktigaste. Känslan av rättvisa och inflytande spelar stor roll för motivationen.

När vi talar om den mänskliga naturen tar vi ofta fasta på den tävlingsinriktade delen. Vi vill vara bäst, ha mest och livet är en djungel, äta eller ätas. Men det är långt ifrån hela bilden. Rättvisa är en mycket viktig del av våra relationer. Och när det kommer till lönesättning är känsla av rättvisa en komponent.
– Just den monetära delen av lön förklarar mindre av hur vi trivs på arbetsplatsen än vad vi kanske tror, säger Magnus Sverke, professor i arbets-och organisationspsykologi vid Stockholms universitet som forskat om våra drivkrafter i arbetet.
Vi jämför oss med varandra på arbetsplatsen och på andra ställen. Om någon som gör ungefär samma jobb har en helt annan lön så påverkar det vår uppfattning.
– Sedan tycker de flesta av oss att vi presterar högre än genomsnittet, säger Magnus Sverke. Och alla kan ju inte få mer än genomsnittet så hur löneprocessen sköts blir väldigt viktigt.
Han menar att kriterierna för lönehöjning, och acceptansen för dem är central. För att inte känna oss förfördelade om vi inte få den höjning vi vill ha måste vi förstå orsaken och hur vi ska kunna få en bättre höjning nästa år. Att ha ett bra lönesamtal och möjlighet att diskutera lön och utveckling gör för det mesta att anställda känner sig mer nöjda.
Om Magnus Sverke vore företagare och chef så skulle han börja med att diskutera vad verksamheten är till för och vilka mål den har. Han skulle också definiera hur man når målen. Sedan kan det vara dags att tala om lönekriterier.
Dåliga lönesystem och processer kan få en negativ effekt, att anställda tappar i motivation eller slutar samarbeta för att framstå som duktigare själva.
Caroline Rosenberg är civilingenjör och arbetar som konsult på företaget Goodpoint. Där har de anställda varit med och bestämt att det inte ska finnas några bonusar eftersom de var oroliga för negativa effekter.
– Den som gör ett bra jobb ska absolut ha en bra lön, säger hon. Men vårt jobb bygger mycket på samarbete och vi tror att det skulle vara väldigt svårt att hitta bra sätt att mäta prestationerna och att göra ett rättvist bonussystem. Blir det dåligt skulle det kunna leda till att vi samarbetade mindre och att folk höll saker för sig själva för att få bonusen.
Magnus Sverke håller med om att dåliga eller godtyckliga lönesättningar kan leda till negativa följder. Det gäller vilket lönesättningssystem man än använder.
– Ibland står det väldigt okritiskt i löneavtal att individuell lönesättning skapar högre motivation, säger Magnus Sverke. Men man glömmer att det kan få andra effekter. Det finns en tillvänjningseffekt – att jag börjar räkna med att jag alltid ska få en viss ökning och istället förlorar i motivation om jag inte får det. Och de runt omkring – om de inte förstår varför jag har fått höjningen kanske de tappar i motivation och tycker att det är orättvist.

Jenny Grensman

Extramaterial:
Känslan för rättvisa finns även hos djur har forskaren Frans de Waal visat. Här är en mycket underhållande föreläsning om det.

I boken Lönespridning (SNS 2013), Lena Granqvist red. finns ett helt kapitel om Lönepsykologi.

En tidigare artikel om lönespridning, inspirerad av boken finns här.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar