Utlandsfödda är bra för exporten

Invandring är bra för exporten. Det gäller för alla nivåer. Det gynnar landet som helhet och det gynnar de företag som anställer de utlandsfödda. Det framkommer i en doktorsavhandling av Andreas Hatzigeorgiou vid nationalekonomiska institutionen i Lund.

Invandring är bra för exporten. Det gäller för alla nivåer. Det gynnar landet som helhet och det gynnar de företag som anställer de utlandsfödda. Det framkommer i en doktorsavhandling av Andreas Hatzigeorgiou vid nationalekonomiska institutionen i Lund.

Andreas Hatzigeorgiou har använt data från 12 000 svenska företags kontakter i drygt 170 länder mellan 2002 och 2007. Slutsatsen är att immigranter gynnar svensk export och att en politik som underlättar för immigranterna att få jobb också kan förbättra de svenska exportsiffrorna.

Varför är det bra med utlandsfödda i exportföretag?
– Svenska företag utomlands behöver vissa kunskaper för att lyckas. De måste behärska språk, knyta kontakter, och vidga sina nätverk. De behöver känna till marknaden, lagarna, och även hur man förhandlar om kontrakt. Affären blir dyrare om man saknar dessa kunskaper. Om företaget anställer utlandsfödda med erfarenheter från det landet kan man minska på de kostnaderna.

Är det alltså mjuka kunskaper som de bidrar med?
– Det är de osynliga handelshindren som de hjälper till att sänka. Det handlar mycket om att förstå en kultur. Det är en kunskap som kan vara svårt att läsa sig till.

Du har skrivit flera artiklar om ämnet?
– Vi har skrivit fyra artiklar. Sammantaget studerar de sambandet mellan migration och utrikeshandel, och de visar att migration är positivt för internationell handel. Globalt, för Sverige och för enskilda företag. Sambanden är starka och tydliga.

Hur kom idén till det här?
– Jag har länge varit intresserad av handel och vad som driver den. Förr, när tullarna låg på 20 procent och ännu högre, var det de som hindrade handeln. I dag ligger tullavgifterna på runt 5 procent. Dagens handelshinder är snarare brist på information och tillgång till nätverk. Då kan personer som har flyttat mellan olika länder hjälpa till att sänka de handelshindren.

Sture Henckel

1 kommentar

  • Haitham Touma

    Hej,
    Jag har sett en studie i rapporten ovan. Jag är en kemiingenjör född utanför Sverige med svenskt medborgarskap sedan en lång tid och jag har haft erfarenhet i branschen i mer än 19 år. Jag stöder det som kom i rapporten) behovet av samarbete mellan svenska företag, erfarna ingenjörer och tekniker för att öppna bredare arbetsområden och hastighet för att slutföra projekt.)
    Jag hade en liknande erfarenhet till förmån för en av de svenska företagen där de lider av svårigheten med kommunikation, liksom intensiteten i konkurrensen med asiatiska företag. Jag och min fru (som också är kemist) representerade företaget som hon jobbar i som produktion chef i en av de internationella utställningar i Dubai (Arab Lab) och vi uppnådde goda resultat.
    Jag är redo att hjälpa till att föra synpunkter och informera de andra om nivån på den svenska industrin jämfört med industrin i andra länder.
    Observera att vi har relationer med några av dem som är intresserade av den svenska industrin utanför Sverige.

    10 augusti 2014

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar