Förslag om fler kvinnor i bolag antogs

Andelen kvinnor i börsbolagsstyrelser i EU ska öka till år 2020, hoppas Europaparlamentet, som i dag, onsdag, har antagit ett förslag om jämställda styrelser.

Andelen kvinnor i börsbolagsstyrelser i EU ska ska öka till år 2020, hoppas Europaparlamentet, som i dag, onsdag, har antagit ett förslag om jämställda styrelser.

Lagförslaget antogs av Europaparlamentets ledamöter på onsdagen, med 459 ja-röster mot 148 nej-röster och 81 nedlagda röster, meddelar parlamentet på sin hemsida. Fler kvinnor ska sitta i börsbolagsstyrelserna till 2020 och sättet som det ska ske på är med hjälp av ”insynsvänliga rekryteringsprocesser”. Företagen som vägrar riskerar sanktioner, enligt förslaget.

Målet är att minst 40 procent av företagens icke verkställande styrelseledamöter ska vara kvinnor år 2020. Offentliga företag i EU ska ha till 2018 på sig att klara målet, medan privata företag har till 2020 på sig. Reglerna ska dock inte gälla för små och medelstora företag, där antalet anställda är färre än 250.

Europaparlamentet uppger att 17,6 procent av de icke verkställande styrelseledamöterna på EU:s största företag är kvinnor i dag. Lagförslaget ska enligt Rodi Kratsa-Tsagaropoulou, som lett jämställdhetsutskottets arbete kring det här, bidra till konkurrenskraft men är också ett sätt att respektera unionens principer och värderingar om jämställdhet.

Nu är det ministerrådets tur att ta upp frågan och förhandla om lagförslaget.

Läs pressmeddelandet från Europaparlamentet här.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar