Han uppmuntrar oss att misslyckas

Innovation och kreativitet, men också misslyckanden är en viktig beståndsdel i entreprenörskap, enligt KTH-lektorn Terrence Brown.

Innovation och kreativitet, men också misslyckanden är en viktig beståndsdel i entreprenörskap, enligt KTH-lektorn Terrence Brown.

Abraham Lincoln gjorde det. Thomas Edison också, över tusen gånger sägs det. Ett modernare exempel är finska Rovio, spelföretaget som ligger bakom den enorma succén Angry Birds, som sålt i över 12 miljoner exemplar. Vad är det som de har gemensamt? En rad misslyckanden, innan de nådde framgång.

Enligt Terrence Brown, universitetslektor och docent i entreprenörskap och innovation vid KTH, är det precis det här som är nyckeln. Att vägen till målet inte är rak, vare sig det handlar om att ta sig över vägen eller bli astronaut, behöver inte vara något dåligt. Tvärtom kan misslyckanden vara värdefulla och ett sätt att komma närmare våra mål, bara vi drar lärdom av dem.

Terrence Brown, universitetslektor och docent i entreprenörskap och innovation vid KTH

Terrence Brown, universitetslektor och docent i entreprenörskap och innovation vid KTH

– Nederlag är en del av processen, liksom innovation och kreativitet. Som nystartat företag är misslyckanden rätt naturligt. Människor som till slut når framgång är de som kan borsta av sig misslyckanden, säger Terrence Brown.

Men det är inte alla som ser det så. Misslyckanden kan stämpla både individer och företag. Enligt Terrence Brown beror det på att de flesta människor inte ägnar sig åt att göra något nytt. Vi är inte vana vid att se svenska företag göra stora misstag, men inte heller se dem ha enorma framgångar, säger han.

– USA är andra chansens hemland. I Sverige har vi jante och dessa djupt rotade kulturella saker som förmedlar en bild av att normen är att man ska vara medelmåttig, en del av teamet. Men att vara entreprenör handlar inte om normer, utan om extremer.

Något har dock förändrats. När Terrence Brown först kom till Sverige 1996 hände en hel del inom bland annat IT, men de svenska förgrundsfigurerna betraktades som extrema. Han tar Ingvar Kamprad och Jan Stenbeck som två exempel. De var ovanliga typer som studenter hade svårt att identifiera sig med för att de stack ut så mycket.

– Tittar du på entreprenörskap i dag kan man referera till folk i ens närhet, ”Sven startade företag, Sanna med”. Då kan jag göra samma sak.

Vill du lyckas på riktigt måste du vara beredd på nederlag, är en slutsats som Terrence Brown drar. Du behöver tänja på dina egna gränser och röra dig utanför din egen trygghetszon, men också se till att använda ditt eget omdöme för att inte envist sträva mot ett mål som du kanske borde släppa.

– Du behöver öka antalet gånger som du misslyckas. Misslyckas du inte lyckas du inte heller på riktigt. Om du misslyckas behöver du reflektera över varför och ta det med dig. Misslyckas snabbt och ofta. Om jag misslyckas snabbare lär jag mig saker snabbare.

Ingenjörer kan ta hjälp av sin förmåga och praktiska kunskap för att analysera misslyckanden när de sker, men det finns en risk för överanalyser, vilket kan motverka framgång. Därför ser Terrence Brown ett värde i att bilda team med personer som har andra, kompletterande förmågor.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

Färre möten, mindre politik och bättre kontroll över sin kalender. Att lämna chefsrollen har sina fördelar och behöver inte alls innebära ett steg bakåt i karriären, snarare tvärtom.
Fler artiklar