Vattenrening kan bli exportgren

Foto: Sveriges Ingenjörer. Marcus Hansson från amerikanska ambassaden betonade hur intresserade USA är av svensk vattenteknik.

En produktionsanläggning som också löser avfallsproblem. Kanske är det så morgondagens vattenrening ser ut. Sweden Water Innovation Center finjusterar komponenterna som skulle kunna bli en stor svensk exportgren.

Tillgången på rent vatten är en potentiell konfliktfråga i många världsdelar. Svensk vattenforskning ligger bra till för att lösa problemen och säkra tillgången på rent vatten. Under ganska lång tid har svenska IVL och dess samarbetspartners varit på plats i Kina för att försöka sälja svensk vattenrening.

– Det är inte helt enkelt att komma till Kina och försöka sälja utländsk teknik, säger Östen Ekengren, vice vd för IVL. Vi tröttnade litet på att åka runt som ett cirkussällskap och nu arbetar vi istället på ett mer kontinuerligt samarbete med några kinesiska städer.
”Vi” är IVL Svenska Miljöinstitutet och flera av de samarbetspartners som finns inom ramen för arbetet vid Sjöstadsverkets forskningsanläggning i Stockholm. Förutom reningen finns också processen med att göra om reningsverk till produktionsanläggningar för bland annat biogas och näringsämnen. Sveriges Ingenjörer är en av de organisationer som bidrar till verksamheten.

– Vi måste jobba med utmaningsdriven innovation. Det har vi goda förutsättningar för i Sverige, sade Peter Larsson, samhällspolitisk direktör vid Sveriges Ingenjörer när han förklarade varför Sveriges Ingenjörer har givit fem miljoner till vattenforskningen. Ett sådant här område innehåller just de små företag som kan växa och utvecklas till nya innovativa ingenjörsföretag. Men det gäller också att inspirera ungdomar som i dag ska välja yrkesbana att ta ett så osexigt område som skitigt vatten.
– Rent vatten är en av de fyra miljöfrågor som Sveriges Ingenjörer har fokuserat på och därför är vi glada att få bidra, säger Peter Larsson samhällspolitisk direktör.

Sweden Water Innovation Center, som lanserades vid ett fullsatt seminarium på tisdagen, hoppas kunna bidra till att tillgången på rent vatten blir bättre och samtidigt bana väg för vattenrening som exportvara. Under seminariet presenterades ett axplock av den forskning som bedrivs vid Sjöstadsverket och de produkter inom området som redan är på banan. Ulla Chowdhury, en av grundarna av Aqua-Q visade hur företaget med hjälp av realtidsövervakning och analys av flöden kan spara kemikalier och andra insatser eftersom de bara sätts in när det verkligen behövs.Från Scania kom Urban Löfvenberg “Product Manager Sustainable Solution” och visade upp företagets gasmotor ”den bästa i världen”. Under parollen ”sustainable transport is not difficult, it’s here and now” försöker Scania lansera motorn på bred front och då är kopplingen till ett avloppsreningsverk med biogasproduktion nära.

– Vi vill hjälpa kineserna att förstå hur bra det här är, sammanfattade Östen Ekengren, IVL. I dag använder de inte sitt slam och det finns ingen process. Vi vill ta in gödsel, organiskt avfall och slam och göra anläggningar som de dessutom kan få nyttigheter ur.
Från amerikanska ambassaden hade Marcus Hansson kommit och hans budskap till de svenska företagen och forskarna var minst sagt positivt.
– Av alla de sidor med förslag på vad president Obama skulle ha kunnat ägna sig åt i Stockholm var det en punkt som stod allra överst och det var att få en presentation av svensk miljöteknik och vattenrening.

Vilket han ju också fick i form av bland andra årets Polhemspristagare Petra Wadström och hennes fiffiga Solvatten som enkelt och billigt renar vatten med hjälp av UV-teknik. Ett slående exempel på hur svensk innovation kan lösa problem både här hemma och på det globala planet.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Spelar det någon roll om arbetsgivaren har kollektivavtal eller inte? Tjänar jag något på det, rent ekonomiskt? Jennifer Nilsson Fridell reder ut de vanligaste frågorna kring kollektivavtal.
Fler artiklar