Rapport: Arbetsmiljön har blivit sämre

Både arbetsmiljön och förekomsten av ett systematiskt arbetsmiljöarbete har försämrats det senaste året, enligt en ny rapport från fackförbundet Unionen.

Både arbetsmiljön och förekomsten av ett systematiskt arbetsmiljöarbete har försämrats det senaste året, enligt en ny rapport från fackförbundet Unionen.

Höga övertidsuttag och snabba konjunktursvängningar har påverkat arbetsmiljön, samtidigt som sjukskrivningstalen har ökat. Det skriver Unionen i sin senaste arbetsmiljöbarometer, baserad på enkätsvar från 2 187 arbetsmiljöombud.

Den i särklass viktigaste frågan att arbeta med anser arbetsmiljöombuden vara stress och arbetsbelastning, men fysisk arbetsmiljö, lokaler och möbler har knappat in och bedöms vara det tredje viktigaste området. Tidigare trean, kompetensutveckling, har i stället halkat ner. En del av förklaringen kan vara att kontorslandskap, flexkontor och aktivitetsbaserade kontor har blivit vanligare, tror Unionen. De kontor som införs på fel sätt kan bli ett arbetsmiljöproblem.

När arbetsmiljöombuden får svara på om det bedrivs ett systematiskt arbetsmiljöarbete på deras arbetsplatser är andelen ja-svar högst i branscher som sysslar med hälsa och läkemedel, över 90 procent. Inom IT och telekom svarar strax över 80 procent att ett sådant arbete bedrivs.

Andelen arbetsmiljöombud som svarar att det inte bedrivs något systematiskt arbetsmiljöarbete på arbetsplatsen har ökat jämfört med förra året och har nu passerat 10 procent-strecket.

Drygt var tredje arbetsmiljöombud som svarat på frågan anser också att arbetsgivarens eller arbetsgivarens representanters kunskaper om risker i den psykosociala arbetsmiljön är dålig eller mycket dålig. Det är fler än vad som bedömer att kunskapen är bra eller mycket bra.

För att vända trenden mot ökade sjukskrivningar anser Unionen att företagen måste bli bättre på att upptäcka och göra något åt risker i den psykosociala arbetsmiljön. Unionen ser ett behov av en särskild psykosocial föreskrift som behandlar bland annat stress och arbetsbelastning, möjlighet till personlig och yrkesmässig utveckling och tillgänglighet och arbete utanför arbetsplatsen.

Läs hela Arbetsmiljöbarometern här.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar