Priset på arbete stiger i EU

Arbetskraftskostnaderna steg kraftigt I Baltikum, Rumänien och Österrike de första tre kvartalen 2013. Även i Tyskland har kostnaderna ökat ordentligen medan Sverige har relativt låga ökningar på 1,2 procent.

Arbetskraftskostnaderna steg kraftigt I Baltikum, Rumänien och Österrike de första tre kvartalen 2013. Även i Tyskland har kostnaderna ökat ordentligen medan Sverige har relativt låga ökningar på 1,2 procent.

I Estland ökade arbetskraftskostnader med 8,1 procent, i Lettland med 6,2 procent och Litauen med 5,9 procent. Rumänien såg en ökning på 4,2 procent och Österrike 3,9 procent. Snittökningen för arbetskraftskostnaden i industrin låg för hela EU på 1 procent visar siffror från Eurostat. Tyskland redovisade under de tre första kvartalen en kostnadsökning på 3,2 procent vilket också var nivån på deras löneökningar.

Inom EU har missnöjet med Tysklands jämförelsevis mycket låga löneökningar annars pyrt de senaste åren. Samtidigt som den tyska ekonomin har klarat sig bra under krisåren och arbetslösheten relativt låg så har lönerna hållits tillbaka bland annat på grund av att landet har saknat minimilöner.

Det, och det faktum att det för tio år sedan blev lättare att visstidsanställa, har lett till att somliga företag numer bara har östeuropeiska gästarbetare anställda som arbetar för mycket låga löner och dåliga villkor. En fjärdedel av Tysklands arbetskraft beräknas arbete i låglönejobb vilket är den högsta andelen i hela EU efter Litauen. Financial Times skildrade i december en rumänsk slakteriarbetares villkor i Tyskland som bland annat innebar 1200 euro i månadslön. Den lönen är 42 procent lägre än en dansk slakteriarbetares och 17 procent lägre än en fransk.

Andra medlemsländer som Belgien, Nederländerna, Frankrike och Storbritannien tycker att tysk lönedumpning har gjort att tyskarnas företag har kunnat växa och att den tyska exporten därmed har gynnats på ett otillbörligt sätt medan tyskarna i sin tur har hållit hårt i plånboken och inte efterfrågat importvaror från övriga EU vilket skulle ha kunnat främja tillväxten i hela Unionen. Med 2013 års löneökningar verkar det dock vara slut med det. Dessutom tvingade de tyska Socialdemokraterna Angela Merkels CDU att gå med på att införa minimilöner som nu kommer att placera Tysklands låglönearbetare någonstans mellan Frankrike och Storbritannien.

I Cypern, Tjeckien, Irland, Slovenien och Portugal sjönk priset per arbetstimme.

Jenny Grensman

Källor: Facken inom Industrin, Eurostat, Europaportalen, Financial Times, The Atlantic.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar