Kritik mot kommissionens miljömål

I går, onsdag, presenterade EU-kommissionen sina nya miljö- och energimål för 2030.

I går, onsdag, presenterade EU-kommissionen sina nya miljö- och energimål för 2030.

EU-kommissionen meddelade i går att utsläppen av växthusgaser ska minska med 40 procent till 2030 jämfört med 1990 års nivå och att det ska införas bindande EU-mål som innebär att andelen förnybar energi ska vara minst 27 procent.

– Klimatåtgärder är avgörande för jordens framtid och en europeisk energipolitik är nyckeln till vår konkurrenskraft, säger EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, i ett pressmeddelande.

Flera svenska politiker var besvikna över resultatet. Marita Ulvskog (S), som sitter i EU-parlamentet, sade till Dagens Nyheter att resultatet var dålig. Miljöministern Lena Ek (C) uppgav för samma tidning att en minskning av utsläppen med 40 procent är för lite.

2030-målen ska nu upp för diskussion ibland annat Europeiska rådet, vid rådets årsmöte i mars, och i Europaparlamentet.

Läs EU-kommissionens pressmeddelande: ”Klimat- och energimål som ska uppnås till 2030 för en konkurrenskraftig, säker och koldioxidsnål EU-ekonomi”

Läs tidigare artikel: Politikerna sviker den gröna industrin

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar