Patentskydd ska bli mer enhetligt

Ett nytt system med ett enhetligt patentskydd och en enhetlig patentdomstol kan snart bli verklighet i EU.

Ett nytt system med ett enhetligt patentskydd och en enhetlig patentdomstol kan snart bli verklighet i EU.

En tvist om ett europeiskt patent kan i dag prövas av domstolar i olika länder, och få olika utgångar med olika rättspraxis som följd. Det är ett relativt dyrt och komplicerat system, enligt regeringen.

Men det pågår ett europeiskt patentsamarbete som syftar till att få till ett enhetligt patentskydd. Den som söker ett patent ska kunna ansöka om ett patent som täcker hela EU, förutom ett fåtal länder som står utanför samarbetet, med bara ett förfarande. En enhetlig patentdomstol ska också införas, enligt planen, som ska handlägga tvister om europeiska patent, vilket ska förenkla systemet och skapa förutsättningar för en enhetlig rättspraxis. Detta ska också öka rättssäkerheten för användarna.

Tanken är att systemet ska bli tillämpligt under nästa år. Regeringen vill nu göra vissa ändringar i den svenska patentlagstiftningen för att anpassa den till planerna.

Läs mer: Ett enhetligt patentskydd i EU

Ania Obminska

1 kommentar

  • Lennart B

    Se till att samtidigt få bort rätten för arbetsmarknadens parter att förhandla bort patentlagen. Dagens situation med A, B och C-patent där 99% av alla innovationer bedöms som tillhörande företaget och i 99,9% av fallen uppfinnaren aldrig ersätts på något sätt.

    06 februari 2014

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar