Facket vann strid kring drogtester

ABB i Ludvika ville drogtesta personalen, och de som vägrade ville man skicka hem utan lön i tre dagar. Både IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer sade nej. Ingenjören frågade Anders Eliasson, ordförande för Sveriges Ingenjörers klubb på ABB Power Products i Ludvika, om ärendet.

ABB i Ludvika ville drogtesta personalen, och de som vägrade ville man skicka hem utan lön i tre dagar. Både IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer sade nej. Ingenjören frågade Anders Eliasson, ordförande för Sveriges Ingenjörers klubb på ABB Power Products i Ludvika, om ärendet.

webbAndersEliasson

Anders Eliasson, ordförande för Sveriges Ingenjörers klubb på ABB Power Products i Ludvika.

När kom den här frågan upp första gången?
– Första gången var väl för sex år sen ungefär. Då handlade det om slumpvisa tester, men då blev det inget. För två år sedan togs det upp igen, men vi sade nej. Då blev det centrala förhandlingar där alla facken sa nej, men ABB valde ensidigt att köra vidare med ett pilottest under sex månader.

Vad hände sedan?
– Under de sex månaderna var det väl en anställd som fastnade i garnet, så att säga. Men den personen hade medicinska skäl, så resultat blev egentligen noll. Arbetsgivaren ville ha topsning. Men folk vägrade, och blev hemskickade i tre dagar med lön och kom sedan tillbaka till jobbet. Nu ville divisionen i Ludvika fortsätta med piloten trots att ABB centralt inte bestämt sig. Med den skillnaden att nu skulle man bli hemskickad i tre dagar – men utan lön.

Hur gick det då?
– Det blev centrala förhandlingar igen. Men teknikarbetsgivarna stödde faktiskt oss. Det finns inget stöd för det här i det centrala avtalet. De får skicka hem anställda som inte vill bli topsade, men med lön i så fall.

Så förhandlingarna gick ganska snabbt?
– Ja, oh ja! Det blev klart på en förmiddag. De kom från Stockholm, arbetsgivare och ombudsmän från förbunden. Det blev gemensam sittning och sedan enskild överläggning med ombudsmännen. Sedan var det klart.

Så det blev inga förhandlingar i egentlig mening?
– Nej, vi gav inte upp någonting. Vår tolkning av lag och avtal var rätt.

Vad händer framöver?
– Jag vet inte hur ABB centralt kommer att fortsätta, men ryktet säger att datainspektionen undersöker om det är förenligt med personuppgiftslagen. Sedan finns ju dessutom kapitel i både Europakonventionen och regeringsformen som tar upp det här med personlig integritet. De är överordnade personuppgiftslagen och arbetsmiljölagen.

Så man kan pröva det mot de lagarna också?
– Ja, det måste vara grönt rakt igenom för att de ska kunna genomföra något sådant här.

Sture Henckel

2 kommentarer

  • Johan Gärdin

    Tystnaden talar…det beror väl på om säkerhet och arbetsmiljö kommer högst eller ’personlig integritet’. Försök att komma i närheten av en offshoreplattform utan att vara testad och klar…

    16 april 2014
  • Susanne Selin

    Hur tänker vi från fackets sida om en anställd som är påverkad av något (som syns i en drogtest) kör truck, travers,buss, tappar smälta, kör bil till jobbet och då klantar sig så att andra anställda skadar sig och kanske till och med dör?

    04 april 2014

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar