Sämre tider inte alltid dåligt

Akademiker som kommer ut på arbetsmarknaden under en recession verkar vara nöjdare med sina jobb än andra, enligt en amerikansk studie.

Akademiker som kommer ut på arbetsmarknaden under en recession verkar vara nöjdare med sina jobb än andra, enligt en amerikansk studie.

Enligt Emily C. Bianchi vid det privata forskningsuniversitetet Emory University´s Goizueta Business School i Atlanta, USA, påverkar de ekonomiska villkor som råder i samhället när akademiker tar sin examen vilken attityd man har till sitt jobb, även långt efter att villkoren har förändrats.

Tidigare studier har visat att vår inställning till jobbet påverkar hur vi presterar. Men människor med samma jobb kan också uppfatta jobbet olika.

Studier har också visat att de som börjar jobba under en recession tjänar mindre än andra och att mönstret håller i sig flera år in i karriären. De får också jobb av lägre kvalitet, vilket är negativt för karriären. Men trots detta visar alltså Emily C. Bianchis studie, som baserar sig på två stora statliga undersökningar i USA som har genomförts regelbundet sedan 1970, att akademiker som kommer ut på arbetsmarknaden under en recession känner sig mer tacksamma över vad de har och fokuserar mindre på vad de hade kunnat göra bättre. De är nöjdare med sina jobb än andra.

En förklaring som ges är att en blomstrande ekonomi gör att det finns fler möjligheter och olika, möjliga karriärvägar att ta hänsyn till för den enskilde, medan den som kommer ut på arbetsmarknaden i svårare tider inte upplever att ett jobb är något man förtjänar och därför inte i lika hög utsträckning ifrågasätter att det jobb man har valt och fått var rätt.

Studien har publicerats i Administrative Science Quarterly.

Läs abstract till studien ”The bright side of bad times: The affective advantages of entering the workforce in a recession” av Emily C. Bianchi

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

Färre möten, mindre politik och bättre kontroll över sin kalender. Att lämna chefsrollen har sina fördelar och behöver inte alls innebära ett steg bakåt i karriären, snarare tvärtom.
Fler artiklar