Enklare arbetsmiljöregler efterfrågas

Behovet av enklare regler för arbetsmiljöarbetet är stort. Det tycker tre av fyra företag som har svarat på en ny undersökning.

Behovet av enklare regler för arbetsmiljöarbetet är stort. Det tycker tre av fyra företag som har svarat på en ny undersökning.

Mer än tusen företagsrepresentanter från Svenskt Näringslivs medlemsföretag har intervjuats om deras syn på arbetsmiljöfrågor. Den bild som framträder av arbetsgivarorganisationens undersökning är tydlig, en majoritet anser att reglerna om arbetsmiljön måste förenklas. Det tycker tre av fyra, eller 76 procent, medan en betydligt mindre andel, 16 procent, också efterfrågar färre regler.

De flesta av företagen, 95 procent, tycker att arbetsmiljö är en mycket eller ganska högt prioriterad fråga, detta oavsett bransch eller storlek på företaget. Resterande andel, 5 procent, har svarat att arbetsmiljöfrågan är ”Inte särskilt prioriterad”.

Den samlade bilden företagen ger är att de tycker att en bra arbetsmiljö är en förutsättning för att människor ska kunna prestera bra på jobbet. Det är också en viktig komponent sett till företagens ekonomi. Medarbetare som råkar ut för skador eller olyckor och inte kan vara på jobbet kan vara svåra att ersätta. Olyckor kan också leda till produktionsstopp.

Arbetsmiljö är också en viktig del i arbetsgivarnas attraktionskraft, sett till möjligheten att rekrytera den kompetens som efterfrågas. Ytterligare en aspekt som gör arbetsmiljöfrågan viktig för företagen är att kunder driver på i frågan.

Totalt 30 procent av företagen i undersökningen tror att arbetsmiljöfrågor kommer att vara mer prioriterade i framtiden än i dag och 59 procent svarar att de helt instämmer i påståendet att arbetsmiljöarbetet är ett sätt att utveckla och stärka företaget. Dock saknar många företag en förståelse hos politiker och myndigheter för arbetsgivarnas arbete. Bara 7 procent av företagen som har svarat tycker till exempel att Arbetsmiljöverket har en mycket bra förståelse för företagens situation på arbetsmiljöområdet.

Svenskt Näringslivs slutsats är att ett bra samarbete mellan arbetsgivare, arbetstagare, fack och myndigheter behövs för att utveckla arbetsmiljön på företagen.

Läs hela rapporten ”Förändring – för en ännu bättre arbetsmiljö

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar