Billigare än väntat anställa äldre

Dyra pensionspremier de sista åren före pension anges ofta som en orsak till att äldre tjänstemän sällan byter jobb. Men det behöver inte vara sant visar beräkningar som Alecta tagit fram.

Dyra pensionspremier de sista åren före pension anges ofta som en orsak till att äldre tjänstemän sällan byter jobb. Men det behöver inte vara sant visar beräkningar som Alecta tagit fram.

Mycket har förändrats runt våra pensioner. Förmånsbestämt har blivit premiebestämt, prisbasbelopp har blivit inkomstbasbelopp. Men föreställningen att det med automatik blir dyrt att anställa äldre tjänstemän som har det äldre, förmånsbestämda ITP2, hänger kvar. Trots att det ofta är en missuppfattning.

– För företagen är det lätt att kolla, säger Pehr Östberg, produktchef hos Alecta. Om de ringer till oss kan vi räkna på det och det finns också en modul på vår sida där företagen själva kan beräkna kostnaderna. Det som är viktigt är att veta hur stor den redan intjänade pensionen är. Då kan man förstå hur stor del av premien som är kvar för att personen ska nå målpensionen. Antalet år till pension är också en viktig faktor. Men om den diskuterade lönen inte är högre än den har varit vid tidigare anställning så blir pensionspremierna inte höga. Och har man arbetat länge kan det faktiskt vara så att premien är noll eftersom man redan har tjänat den avtalade pensionen.

Det arbetsgivarna är rädda för är en välbetald privattjänsteman med få år kvar till pension (enligt den gamla modellen ITP2 förmånsbestämd) som dessutom får ett stort lönelyft vid anställningen. Men när Alecta räknade på hur det såg ut bland deras kunder visade det sig att löneökningarna för de flesta planar ut efter 50 år och de sista tio åren före pension var det inte fråga om några höga lyft. Men det kan förstås finnas undantag.

– Man kan ju alltid diskuterat lön och pension vid en anställning. Och som sagt räkna på vad det skulle kosta. Ofta blir det betydligt lägre premier än vad man tror, säger Pehr Östberg. Att utesluta äldre sökande bara för att de har ITP2 vore ett misstag tycker vi.

– Dessutom finns det ju en takpremie, en övre gräns för hur hög premien kan bli.

Det man kan behöva se upp med är medarbetare som i och med jobbytet plötsligt kommer över gränsen på 7,5 inkomstbasbelopp i årslön och därmed på relativt få år ska hinna tjäna ihop en stor del av sin målpension, samt en familjepension.

Som anställd kan du än så länge inte räkna ut exakt vad det skulle kosta en arbetsgivare att anställa dig men du kan alltid ringa exempelvis PTK:s rådgivningstjänst och få råd om hur du ska tänka och hur upplägget ser ut.

Fakta:
På den del av pensionen som ligger under gränsen 7,5 inkomstbasbelopp kan arbetsgivaren högst betala 5,7 procent i pensionspremie för ålderpensionen 2014.
På den del som ligger mellan 7,5 och 30 inkomstbasbelopp betalar arbetsgivaren högst 47 procent av lönen i pensionspremier för ålderspensionen 2014.

Familjepensionen gäller bara dem som tjänar över 7,5 inkomstbasbelopp.
På Alectas hemsida kan du läsa mer om hur mycket det kostar med ITP2 och ITP 1 och också räkna på det.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar