Mindre löneskillnad – oförklarat gap

Löneskillnaderna mellan kvinnor och män minskar, men fortfarande finns ett gap som statistiken inte kan förklara. Den största oförklarade löneskillnaden finns bland tjänstemän i privat sektor.

Löneskillnaderna mellan kvinnor och män minskar, men fortfarande finns ett gap som statistiken inte kan förklara. Den största oförklarade löneskillnaden finns bland tjänstemän i privat sektor.

Med oförklarad löneskillnad menas en skillnad som inte fångas upp av statistiken. Varken yrke, sektor, utbildning, ålder eller arbetstid kan förklara vad lönegapet beror på. En oförklarad löneskillnad behöver dock inte vara detsamma som en osaklig löneskillnad, alltså att den skulle bero enbart på kön.

Medlingsinstitutets nya rapport med lönestatistik från 2013 visar att löneskillnaderna mellan kvinnor och män fortsätter att minska, om man ser till hela ekonomin.

– Det ligger i linje med den trend som har varit de senaste nio åren. Det är en trend mot minskade skillnader, säger John Ekberg, statistikansvarig på Medlingsinstitutet.

Förra året var löneskillnaden mellan kvinnor och män 13,4 procent, det vill säga att kvinnors genomsnittslön var 86,6 procent av männens. När Medlingsinstitutet tar hänsyn till sådant som yrke, utbildning och ålder är löneskillnaden mellan män och kvinnor 5,8 procent. Störst var den oförklarade löneskillnaden bland tjänstemän i privat sektor, 8,6 procent, och minst i kommunal sektor, 0,6 procent.

Siffrorna kan jämföras med uppgifter från Sveriges Ingenjörer och förbundets rapport ”Rön om lön och kön” som släpptes i början av mars i år. Den visade att kvinnliga ingenjörer i genomsnitt hade 88 procent av de manliga ingenjörernas löner. När man tog hänsyn till skillnader som statistiken kan fånga upp kvarstod ändå en skillnad på 5 procent som inte kan förklaras.

Enligt Medlingsinstitutet är en viktig faktor till löneskillnader mellan kvinnor och män, sett till hela ekonomin, att de har olika yrken. Men det förklarar inte hela skillnaden.

Rapporten visar också att löneskillnaderna mellan kvinnor och män har minskat bland dem som har bytt arbetsgivare. Kvinnor som bytte jobb fick en högre löneökning än männen som gjorde det. Två möjliga förklaringar till det är att fler kvinnor blir chefer och att fler kvinnor kommer in i mansdominerade yrken.

Till nästa år hoppas Medlingsinstitutet kunna börja använda sig av en finare fördelning av yrken som kan ge mer detaljerad statistik över vilka skillnader som finns och vad de beror på. I dag delas till exempel chefskap på lägre nivå inte upp och inte heller läkaryrket.

Läs Medlingsinstitutets rapport ”Vad säger den officiella lönestatistiken om löneskillnaden mellan kvinnor och män 2013”.

Läs Ingenjörens artikel om lönegapet mellan manliga och kvinnliga ingenjörer ”Män får högre ingångslöner”.

Ingenjören har tidigare skrivit om att Diskrimineringsombudsmannen ska granska tjänstemännens löner i privat sektor. Läs artikeln här.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar