Arbetsmiljöbrott måste betalas direkt

Från och med 1 juli införs sanktionsavgifter för ett fyrtiotal bestämmelser som rör arbetsmiljön. Anställda som anmäler brister skyddas av sekretesslagen.

Från och med 1 juli införs sanktionsavgifter för ett fyrtiotal bestämmelser som rör arbetsmiljön. Anställda som anmäler brister skyddas av sekretesslagen.

Tidigare var flera bestämmelser i Arbetsmiljöverkets föreskrifter straffbelagda. Det innebar att arbetsgivaren kan bli dömd till böter om bestämmelserna inte följs. Böter är en kriminell handling och ärendet hanteras av polis, åklagare och avgörs i domstol. Processen kan ta lång tid och många ärenden läggs ner.

En statlig utredning har kommit fram till att sanktionsavgifter är ett effektivare sätt att se till att arbetsmiljöreglerna följs. Därför beslutade Riksdagen att göra en lagändring och från och med den 1 juli 2014 införs sanktionsavgifter för 41 arbetsmiljöbrott. Några exempel på föreskrifter som berörs är arbete i explosionsfarlig miljö, användning av truckar, kemiska arbetsmiljörisker och utförande av personlig skyddsutrustning.

Bland ingenjörerna är det främst cheferna som måste läsa in sig på de nya reglerna.

Magnus Skagerfält, Sveriges Ingenjörer, sakkunnig i för arbetsmiljöfrågor på Sveriges Ingenjörer.

Magnus Skagerfält, Sveriges Ingenjörer.

– Många ingenjörer är chefer och har ett arbetsmiljöansvar som gör det viktigt att känna till de nya bestämmelserna, säger Magnus Skagerfält, ansvarig för arbetsmiljöfrågor på Sveriges Ingenjörer.

Sanktionsavgiften kommer att variera från 5000 kronor till 1000 000 kronor och bestäms utifrån antalet anställda, både anställda och inhyrda och oavsett om de arbetar heltid eller deltid.

Magnus Skagerfält varnar för några svårigheter som kan uppstå när avgifterna ska fastställas.

– Det är Arbetsmiljöverket som ska beräkna antalet sysselsatta och det finns en stor risk för att arbetsgivare kommer att ha synpunkter på beräkningarna. De administrativa kostnaderna kan bli höga om arbetsgivaren är missnöjd och begär en ändring av beräkningarna, säger han.

Enskilda anställda som ser att arbetsgivaren bryter mot föreskrifterna kan själv göra en anmälan till Arbetsmiljöverket utan att riskera att arbetsgivaren får reda på vem som ligger bakom anmälan. Anställda skyddas av så kallad absolut sekretess enligt 28 kap 14 § i Offentlighets- och sekretesslagen (OSL).

– Det innebär att anmälan inte på några villkor får lämnas ut, vare sig till arbetsgivaren eller till någon annan. Denna sekretess gäller i alla ärenden om arbetstagares anmälningar av avvikelser från arbetsmiljöreglerna, oavsett om reglerna är förenade med sanktionsavgift eller inte, säger Anna Varg, jurist på Arbetsmiljöverket.

Enligt 2 kap 1 § OSL gäller tystnadsplikt för myndigheten beträffande uppgifter som omfattas av Offentlighets- och sekretesslagen.

– Det innebär att ingen anställd vid Arbetsmiljöverket får berätta för en arbetsgivare eller annan om vem som gjort en anmälan, säger Anna Varg.

Den absoluta sekretessen gäller bara för ”vanliga” anställda. Skyddsombud skyddas av arbetsrättsliga regler i Arbetsmiljölagen (6 kap 10 – 11 §§ AML).

Karin Virgin

 

 

4 kommentarer

  • GEORG CARLDE FRANKRIKE

    Alla som läst förarbetena till den nya sanktionsavgift vet att detta är bara ett nytt luftslott, varenda företagare som kommer att få sanktionsavgift kan överklaga och sen är rättscirkusen igång.
    Förvaltningsdomstolar ska då lösa frågan, ioch dessa är väl inte hastigheten överdriven snabb.
    arbetsmiljöverket ska sen bli motpart i rättsprcess hur många jurister sitter det där, som är processvana.

    Efter 4-5 års nötande i förvaltningsdomstol, kommer då en dom, oj hoppsan bolaget finns inte längre

    Vakna upp, det här kejsarens nya kläder, de bide bara en tumme tott.

    Georg Carlde

    arbetsskadekonsult

    02 juli 2014
  • Intresserad

    Hej!

    Är det någon som skulle kunna länka till dessa föreskrifter? Det kunde vara intressant att gå igenom dem på arbetsplatsen och se om det finns några brister at åtgärda.

    Med vänliga hälsningar
    Intresserad

    26 juni 2014
    • Ania

      Hej!

      Här kan du hitta Arbetsmiljöverkets samlingssida med information om sanktionsavgifterna och en lista över vilka föreskrifter och paragrafer som är förenade med sanktionsavgifter:

      http://www.av.se/lagochratt/sanktionsavgifter/

      /Redaktionen

      26 juni 2014
  • Pierre Wettergren

    Hur hanterar Arbetsmiljöverket ärenden som berör den egna verksamheten? Genom samma interna kanal som då är tillgänglig internt eller har de ett externt ombud dit egen personal kan vända sig?
    … även solen har ju fläckar …

    26 juni 2014

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar