Klarar avtalen nollinflation?

Det kan bli goda reallöneökningar… eller en för tidig avtalsrörelse. Fram till den sista september går det att säga upp avtalen inom industrin.Det kan bli goda reallöneökningar… eller en för tidig avtalsrörelse. Fram till den sista september går det att säga upp avtalen inom industrin.

Med noll procent i inflation och löneökningar på 2-3 procent kan det bli bra löneökningar för många anställda inom svensk industri. De lokala förhandlingsresultat som hade inrapporterats till Sveriges Ingenjörer i början av sommaren låg på 2-3 procent i lönehöjning. Med en utebliven inflation ger det ett bra tillskott i lönekuvertet. Men företagen tycker inte att det är lika roligt. Löneavtalen är framförhandlade utifrån inflationsmålet på 2 procent och uteblir det blir det en ytterligare kostnadsökning för företagen utan att de själva kan ta ut så mycket mer för sina varor. ”Tid för förändrad lönebildning” var också namnet på en rapport om hur svensk arbetskraftskostnad har ökat och hur det kan påverka vår konkurrenskraft som Teknikföretagen presenterade vid årets Almedalsvecka.

– Att säga upp ett avtal kräver, som jag ser det, ganska mycket, säger Anders Boström, ombudsman med ansvar för industrin på Sveriges Ingenjörer. Hade vi varit i samma läge som 2008 skulle jag inte ha blivit förvånad men nu tror jag ändå inte att det är riktigt lika illa. Vi har inte fått några signaler om att det i alla fall.

Anders Rune, chefsekonom på Teknikföretagen säger att problemet med låg inflation var större tidigare när kronan var starkare. Nu har kronkursen sjunkit lite vilket gör att företagen kan få ut mer pengar av sina varor. Samtidigt går återhämtningen trögare än väntat för den europeiska ekonomin och den oro som skapas av det politiska läget – främst i Ukraina – bidrar till att dämpa den ekonomiska aktiviteten.
– Vi har ju ingen tradition av att säga upp avtal precis men det finns industrigrenar som har det tufft, säger Anders Rune. Men det är inte min uppgift att tala om för media vad vi tänker göra.
Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

Färre möten, mindre politik och bättre kontroll över sin kalender. Att lämna chefsrollen har sina fördelar och behöver inte alls innebära ett steg bakåt i karriären, snarare tvärtom.
Fler artiklar