Utbytesstudier ger jobbfördelar

Studenter som pluggar eller gör praktik utomlands har större jobbchanser och löper mindre risk för långvarig arbetslöshet än andra, enligt en ny undersökning.

Studenter som pluggar eller gör praktik utomlands har större jobbchanser och löper mindre risk för långvarig arbetslöshet än andra, enligt en ny undersökning.

Slutklämmen i den nya rapporten från Europeiska kommissionen skulle helt enkelt kunna bli ”Plugga eller praktisera utomlands och förbättra dina jobbchanser”. När man tittar på studenter som har pluggat eller praktiserat utomlands inom ramen för EU:s Erasmus-program är det nämligen tydligt att de har en fördel gentemot andra på arbetsmarknaden, att akademiker med internationell erfarenhet lyckas bättre på arbetsmarknaden än andra.

Bland annat visar studien att risken för den som har gjort ett utbyte att bli långtidsarbetslös är hälften så stor jämfört med dem som inte har pluggat eller gjort praktik utomlands. Fem år efter examen var arbetslösheten bland dem som hade internationell erfarenhet också 23 procent lägre jämfört med andra grupper.

Andra fördelar med att plugga eller jobba utomlands verkar också vara att egenskaper som tolerans, självförtroende och problemlösningsförmåga ökar. Inom ramen för undersökningen har man mätt dessa värden bland Erasmus-studenter, både före och efter ett utbyte, och sett en sådan tendens.

Studien baserar sig på svar från både studenter och företag. Nästan 80 000 personer har svarat på frågor inom ramen för undersökningen, som har gjorts av oberoende experter.

EU har ett övergripande mål för studentutbyte om minst 20 procent till 2020. I dag pluggar eller praktiserar 10 procent av studenterna i EU utomlands, med hjälp av offentliga eller privata medel.

Läs hela rapporten ”Effects of mobility on the skills and employability of students and the internationalisation of higher education institutions” här.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

Färre möten, mindre politik och bättre kontroll över sin kalender. Att lämna chefsrollen har sina fördelar och behöver inte alls innebära ett steg bakåt i karriären, snarare tvärtom.
Fler artiklar