Intressant men ensamt jobba i staten

Anställda i staten är mer nöjda med sina jobb än andra. Men de känner sig också mer ensamma och har svårare att framföra kritiska synpunkter på sina arbetsförhållanden.

Anställda i staten är mer nöjda med sina jobb än andra. Men de känner sig också mer ensamma och har svårare att framföra kritiska synpunkter på sina arbetsförhållanden.

För att ta reda på hur anställda upplever sin arbetsmiljö genomför Statistiska Centralbyrån (SCB) vart annat år den så kallade Arbetsmiljöundersökningen. Arbetsgivarverket har sammanställt svaren från statligt anställda i rapporten Arbetsmiljön i statlig sektor år 2013. .

Den visar att en större andel statligt anställda tycker att de har ett intressant och stimulerande arbete i jämförelse med hela arbetsmarknaden. Andelen har också ökat sedan 2005 när frågan första gången fanns med i undersökningen.

2013 svarade 68,7 procent på hela arbetsmarknaden att deras arbete kändes meningsfullt. Motsvarande siffra för statligt anställda är 75,1 procent och bland de statligt anställda finns det inte heller någon könsskillnad.

Samtidigt visar undersökningen 2013 att en större andel än två år tidigare upplever att de är isolerade och ensamma på jobbet. Det här problemet är större bland statligt anställda än på arbetsmarknaden totalt.

Ett mer positivt besked från de statsanställda är att de i högre utsträckning än andra kan bestämma när och hur olika arbetsuppgifter ska utföras. De är i högre grad med och styr hur arbetet ska läggas upp och de har bättre möjligheter att bestämma sin arbetstakt.

Statligt anställda kvinnor upplever mer än kvinnor på hela arbetsmarknaden genusgrundade trakasserier även om omfattningen av dessa problem har minskat under de senaste två undersökningarna. Det här avser inte sexuella trakasserier utan exempelvis nedvärderande kommentarer eller att man på grund av kön inte tar notis om en persons mening.

Under de senaste två undersökningarna 2011 och 2013 är det fler som instämmer i påståendet att det alltid/för det mesta är svårt att framföra kritiska synpunkter på arbetsförhållanden. Andelen är det högsta sedan frågan första gången fanns med i undersökningen 1999. Det här gäller dock inte bara för statligt anställda utan för hela arbetsmarknaden.

Karin Virgin

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar