Skillnader i anställning på lärosäten

Två tekniska högskolor ligger över genomsnittet sett till hur stor andel av den forskande och undervisande personalen vid lärosätena som har en tidsbegränsad anställning.

Två tekniska högskolor ligger över genomsnittet sett till hur stor andel av den forskande och undervisande personalen vid lärosätena som har en tidsbegränsad anställning.

Förra året hade 31 procent av den forskande och undervisande personalen på Sveriges lärosäten med minst 100 helårspersoner, undervisande och forskande personal, en tidsbegränsad anställning, Bland de tekniska högskolorna var andelen högst på Chalmers tekniska högskola, där 40 procent av den forskande och undervisande personalen hade en tidsbegränsad anställning. Nästa tekniska högskola var KTH, med 34 procent.

Andelen med
tidsbegränsad anställning bland forskande och undervisande personal varierade från 12 till 58 procent bland lärosätena 2013. Siffran beror till stor del på i vilken utsträckning lärosätena har meriteringsanställningar (anställning som forskarassistent, biträdande lektor eller postdoktor), vilket också hänger samman med inslaget av forskning och forskarutbildning vid lärosätena, men det ger inte hela bilden, enligt Universitetskanslersämbetets statistiska analys.

Vid Chalmers tekniska högskola och Kungliga tekniska högskolan utgjorde tidsbegränsade anställningar bland annan forskande och undervisande personal utan doktorsexamen 16 respektive 12 procent av det totala antalet forskande och undervisande anställda vid lärosätena. Det innebär att det var relativt vanligt, enligt analysen.

Tillsvidareanställning var vanligast bland lektorer och professorer, sett till samtliga lärosäten. Professorer med tidsbegränsad anställning var vanligare vid tekniska lärosäten än andra. Chalmers tekniska högskola hade den största andelen professorer med tidsbegränsade anställningar, 17 procent (195 helårspersoner). Både Blekinge tekniska högskola och Luleå tekniska universitet ligger på 15 procent, med 30 respektive 122 helårspersoner.

Lärosäten med högst andel forskande och undervisande personal med tidsbegränsad anställning:

1. Försvarshögskolan, 58 procent
2. Karolinska institutet, 49 procent
3. Chalmers tekniska högskola, 40 procent
4. Uppsala universitet, 37 procent
5. Kungliga Tekniska högskolan, 34 procent

Övriga tekniska högskolor:
10. Luleå Tekniska universitet, 30 procent
15. Blekinge tekniska högskola, 25 procent

Läs hela undersökningen här.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar