Yngre mår sämre på jobbet

Yngre är mindre motiverade på jobbet och mer sjukskrivna än deras äldre kollegor, visar en enkät från Sveriges företagshälsor.Yngre är mindre motiverade på jobbet och mer sjukskrivna än deras äldre kollegor, visar en enkät från Sveriges företagshälsor.

Jobbhälsobarometern 2014, som tas fram av branschföreningen Sveriges företagshälsor, visar bland annat att sjukfrånvaron minskar bland både män och kvinnor med stigande ålder. Andelen anställda upp till 30 år som inte har haft en enda sjukdag det senaste året är lägre än hos de andra åldersgrupperna. Inte ens en av fyra av kvinnorna och en av tre av männen i den ålderskategorin uppgav att de inte hade haft en endaste sjukdag. Detta är en försämring jämfört med siffror från samma undersökning för fyra år sedan.

Att undersökningen ger en rätt dyster bild av hur yngre upplever sitt arbete beror på två saker, tror Lars Hjalmarson, vd på Sveriges företagshälsor.

Lars Hjalmarson, vd Sveriges Företagshälsor

Lars Hjalmarson, vd Sveriges Företagshälsor

– Det ena skälet är att det beror på de yngre, på värderingsförändringar, deras attityder och andra krav de ställer på sina jobb. Det andra skälet är själva arbetslivet, att när man börjar sin yrkeskarriär börjar man kanske med jobb som inte är optimala, så kallade genomgångsjobb som man inte ska jobba med sedan.

I undersökningen är det äldre kvinnor, 55 år och äldre, som i högst grad uppger att de är nöjda med sina arbetsuppgifter, medan siffran är lägst bland yngre män, de som är upp till 30 år.

Mönstret – att yngre verkar må sämre på jobbet än äldre – har gått att se sedan Jobbhälsobarometern kom för första gången 2007. På senare år har det också blivit en svag försämring, berättar Lars Hjalmarson. I Jobbhälsobarometern uppges ytterligare skäl till detta: att yngre har högre krav på vad som är en acceptabel arbetsmiljö och att deras introduktion i yrkeslivet brister.

Jobbhälsobarometerns första del, som publicerades tidigare i höstas, har tittat närmare olika branscher. Bland annat visade den undersökningen att bland dem som ingår i kategorin ”Juridik, ekonomi, vetenskap och teknik” upplevde 66 procent att sjukfrånvaron var låg på jobbet, den näst högsta siffran efter ”byggverksamhet”, medan 44 procent i kategorin ”utbildning” hade svarat det, den lägsta siffran.

Drygt var fjärde, 24 procent, i ”Juridik, ekonom, vetenskap och teknik” svarade också att de hade känt psykiskt obehag att gå till jobbet, jämfört med 39 procent av dem som ingick i kategorin ”utbildning”.

Undersökningen har inte tittat på sambandet mellan ålder och bransch, och därför går det inte att se om exempelvis yngre mår sämre för att de jobbar inom specifika yrken, eller om det är ett mer brett fenomen.

– Det går inte riktigt att utläsa det. Just branschtillhörigheten är ett lite skakigt instrument eftersom det bygger på de svarandes egen skattning, förklarar Lars Hjalmarson.

Och om det att äldre skattar sin arbetsmiljö bättre skulle kunna bero på att har lägre krav på vad som är en acceptabel arbetsmiljö är också oklart.

– Vi har funderat en del på skillnaderna, men har inte tittat på det så explicit, säger Lars Hjalmarson.

Totalt 9 054 personer har svarat på årets enkät.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar