Fler och längre sjukskrivningar

Antalet sjukfall väntas bli både fler och längre, vilket kan öka utgifterna för sjukförsäkringen med omkring 3 miljarder kronor till och med 2015. Sjukskrivningar som beror på psykisk ohälsa väntas öka mest.Antalet sjukfall väntas bli både fler och längre, vilket kan öka utgifterna för sjukförsäkringen med omkring 3 miljarder kronor till och med 2015. Sjukskrivningar som beror på psykisk ohälsa väntas öka mest.

Utgifterna för sjukförsäkringen kommer fortsätta öka till följd av en snabbare ökning av antalet sjukfall samtidigt som sjukfallens längd väntas bli längre, enligt Försäkringskassans senaste prognos.

Sjukskrivningarna bland personer med psykiska diagnoser ökar bland både män och kvinnor och dessa sjukskrivningar brukar bli längre än de genomsnittliga.

Fram till och med 2015 räknar Försäkringskassan med att utgifterna för sjukförsäkringen kommer att bli nästan 3 miljarder kronor högre än vad som har angetts i tidigare prognos, från 78 miljarder kronor i år till 81 miljarder kronor nästa år. Det innebär en höjning från föregående prognos med 0,6 miljarder kronor i år och 2,7 miljarder kronor nästa år.

Laura Hartman, försäkringsdirektör och chef för avdelningen analys och prognos för Försäkringskassan, uppger i ett pressmeddelande att myndigheten kommer att kraftsamla för att förebygga sjukskrivningar, men lyfter också fram arbetsgivare och vården som viktiga för att underlätta för de som har sjukskrivits att komma tillbaka till jobbet snabbare.

Läs Försäkringskassans senaste prognos här.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar