Teknikintresset är större än någonsin

Näringslivet oroar sig högljutt över ungdomarnas svala intresse för att bli ingenjörer. Men nu är det dags att uppdatera bilden. Förra hösten slog antalet nybörjare på civilingenjörsprogrammen historiskt rekord.

Näringslivet oroar sig högljutt över ungdomarnas svala intresse för att bli ingenjörer. Men nu är det dags att uppdatera bilden. Förra hösten slog antalet nybörjare på civilingenjörsprogrammen historiskt rekord.

Vem har inte hört talas om att råder ingenjörsbrist? Företag, främst inom industrin och IT-branschen, oroar sig för att för få väljer en ingenjörsutbildning. Arbetsgivarna engagerar sig på flera sätt och bekostar kampanjer riktade mot barn och ungdomar. Teknikföretagens tv-serie Felix stör en ingenjör finansierades med den årsbudget på 20 miljoner kronor som arbetsgivarorganisationen satsar på ungdomskommunikation.

Olle Dahlberg, utredare, på Sveriges Ingenjörer, har granskat statistik kring antagna och sökande till ingenjörsprogrammen och kommit fram till några överraskande slutsatser.

*Hösten 2012 slog antalet nybörjare till civilingenjörsutbildningarna historiskt rekord

*De förstahandssökande till civil- och högskoleingenjörsutbildningarna har de senaste två åren varit 50 procent fler än vid lågvattenmärket 2007.

*Antalet nybörjare till civil- och högskoleingenjörsprogrammen som är under 25 år låg förra hösten på samma nivå som tidigare toppnoteringar 1996.

Olle Dahlberg– Det är hög tid att vi uppdaterar den gamla bilden av ungdomarnas ointresse för utbilda sig till ingenjörer. Den sanning som har gällt tidigare gäller inte längre. Ingenjörsutbildningarna har tydligt ökat i popularitet, säger Olle Dahlberg.

Att den kraftiga utvecklingen inte har gjort något större avtryck på arbetsmarknaden tycker han inte alls är förvånande.

– Det tar minst tre år att utbilda sig högskoleingenjör och minst fem år att bli civilingenjör. De som examineras i dag började när intresset för utbildningarna var svalare än det är i dag. Av det skälet är det tveksamt att öka utbildningsplatserna kommande år för att lösa problemet med att för få examineras i dag, säger Olle Dahlberg.

Han tycker att vi istället ska ta itu med ett problem som är betydligt större än hur många som påbörjar en ingenjörsutbildning. Det är hur många som så småningom går ut. Mindre än hälften av nybörjarna tar ut sin examen och för civilingenjörer är trenden nedåtgående.

Läs mer

Läs Olle Dahlbergs inlägg Teknikintresset är inte längre dåligt på Ingenjörsbloggen.

– Jag tror inte att det finns någon enskild åtgärd som kan få fler att ta examen. Det kan handla om att förbereda studenterna bättre på gymnasiet, inte minst i matte, förändra antagningskraven eller att förbättra och utveckla pedagogiken på högskolan, säger Olle Dahlberg.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar