Nevs kan få ny ägare

Biltillverkaren Nevs kan ha säkrat finansiering på fem miljoner euro per månad tills avtalsförhandlingarna har slutat, tack vare en ny, icke-namngiven, huvudägare. Om rekonstruktionen får fortsätta eller inte är ännu inte klart.Biltillverkaren Nevs kan ha säkrat finansiering på fem miljoner euro per månad tills avtalsförhandlingarna har slutat, tack vare en ny, icke-namngiven, huvudägare. Om rekonstruktionen får fortsätta eller inte är ännu inte klart.

Nevs bilproduktion i Trollhättan har brottats med stora ekonomiska problem under året, något som har fått till följd att anställdas löner försenades tidigare i höstas och att biltillverkaren har tvingats ansöka om rekonstruktion till tingsrätt. En rekonstruktion beviljades den 29 augusti i år och i oktober beslutade tingsrätten att rekonstruktionen skulle få fortsätta till och med den 29 november.

I går, måndagen den 1 december, lämnade Nevs in en ny ansökan till tingsrätt, för att kunna fortsätta med rekonstruktionen i tre månader till. Enligt rekonstruktören ”föreligger goda förutsättningar att genomföra en lyckad rekonstruktion av NEVS inom förlängningsperioden och därmed också särskilda skäl att bevilja förlängning i enlighet med NEVS yrkande.”

Åtgärder som rekonstruktören uppger ska kunna bidra till en lyckad rekonstruktion är bland annat att en ”större OEM-aktör” (OEM står för Original Equipment Manufacturer) förvärvar en del av aktierna i Nevs och löpande skjuter till ”erforderliga medel för att fullfölja framtagen affärsplan” samt att personalstyrkan reduceras, ”i vart fall under en övergångsperiod”.

OEM-aktören i det här fallet ska ha för avsikt att gå in som huvudägare i Nevs, enligt ansökan. En skriftlig avsiktsförklaring träffades den 30 november. På grund av sekretess vill rekonstruktören inte namnge OEM-aktören.

Ett positivt beslut från styrelsen kan bidra till att OEM-aktören lämnar brygglån till Nevs om 5 miljoner euro per månad. Detta ska täcka Nevs löpande kostnader under en fortsatt rekonstruktion tills avtalsförhandlingarna avslutas. Fram tills brygglånet beviljas har Nevs nuvarande ägare säkrat finansering på lika mycket för att täcka biltillverkarens driftskostnader.
Senast i februari 2015 väntas ett slutgiltigt avtal kunna träffas. Beslutet om rekonstruktionen väntas dröja åtminstone en vecka.

Under den rekonstruktionsperiod som har varit har Nevs beslutat att säga upp 155 anställda.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar