UKÄ:s utvärderingar blir mer flexibla

Utvärderingarna av högskolornas utbildningar ska bli mer flexibla. Harriet Wallberg, ny universitetskansler sedan i somras, har gjort en utredning av systemet där hon föreslår ett mer flexibelt utvärderingssystem, där lärosätena själva får större ansvar.

Utvärderingarna av högskolornas utbildningar ska bli mer flexibla. Harriet Wallberg, ny universitetskansler sedan i somras, har gjort en utredning av systemet där hon föreslår ett mer flexibelt utvärderingssystem, där lärosätena själva får större ansvar.

Ett nytt utvärderingssystem för högskolornas utbildningar ska ge mer rättvisa bedömningar. Det ska även återge Sverige medlemskapet i den europeiska organisationen för kvalitetssäkring av högre utbildning, ENQA.

Kritiken har varit hård mot Universitetskanslerämbetet, UKÄ, och dess tidigare sätt att utvärdera landets olika utbildningar. Sveriges Ingenjörer var en av många kritiker. Förbundet ansåg att systemet missgynnade yrkesutbildningar eftersom det vilade så tungt på bedömning av examensarbeten som inte återspeglade hela utbildningen. Många ansåg att systemet också borde ta större hänsyn till själva utbildningsmetoderna. Systemet blev dessutom underkänt av ENQA vilket ledde till att Sverige förlorade sitt medlemskap i organisationen.

I våras fick Harriet Wallberg, professor i fysiologi och ledamot av Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet, uppdraget att ta fram ett nytt utvärderingssystem. I juni blev hon även ny universitetskansler efter Lars Haikola. Nu har hon lämnat ett förslag till utbildningsdepartementet.

COPYRIGHT/Photo: Melker Dahlstrand melker@dahlstrand.se +46-70-630 20 88

Harriet Wallberg. Foto Melker Dahlstrand.

– Jag har fokuserat på tre områden, säger hon. För det första ville jag harmonisera med det europeiska utvärderingssystemet där lärosätena tar större ansvar. För det andra behövs ett system som omfattar alla utbildningar. Det förra systemet granskade bara utbildningar som ledde till examen, inte enstaka kurser. Runt 40 procent av alla utbildningar granskades inte alls. För det tredje måste utvärderingarna anpassas så att de passar alla utbildningar, även yrkesutbildningar.

En viktig förändring är att lärosätena själva ska ta ett större ansvar för kvalitetssäkringen.

– Det betyder inte att de granskar sig själva, säger Harriet Wallberg, utan att de har system för att se till att studenterna uppnår målen. Det är fortfarande UKÄ som granskar att systemen är bra och robusta och att studenterna får de kunskaper som utbildningen ska ge.

Fokus på resultaten kvarstår, även om utbildningarnas olika förutsättningar ska ges större utrymme. Möjligheten att kunna dra in examensrätten för utbildningar som inte håller måttet blir också kvar.

– En viktig skillnad är att jag föreslår att utvärderingarna ska vara kvalitetsutvecklande, inte bara kontrollerande. Tidigare har bedömarna inte fått ge några råd till lärosätena. Man bör definitivt kunna utnyttja deras erfarenhet och engagemang genom att låta dem ge råd till högskolorna för att förbättra kvaliteten på utbildningen, säger Harriet Wallberg.

Harriet Wallberg har under hösten hämtat in åsikter från studenter, arbetslivet, högskoleanställda och från andra intressenter. Hennes förslag är fortfarande på remiss. Sveriges Ingenjörer är en av de organisationer som har åsikter om utvärderingssystemet.

– Vi är positiva till att man tar hänsyn till utbildningarnas olika profilering, säger Laila Abdallah, utredare på Sveriges Ingenjörer. Det är bra att man gör utvärderingen mer flexibel, så att skolan själv kan säga vad utbildningen ska ge.

I ett brev till Harriet Wallberg uttrycker förbundet en viss oro för att kvalitetssäkringssystemen är fördelade på flera instanser, till exempel arbetar Vinnova med ett system för att utvärdera hur väl högskolorna samverkar med samhället runtomkring. Sveriges Ingenjörer har därför bjudit in Harriet Wallberg till diskussioner om kvalitetssäkringssystemen och hur de kan samordnas.

Harriet Wallbergs utredningsförslag innehåller inga detaljer. Hon föreslår i utredningen att regeringen ska ge UKÄ uppdraget att utarbeta detaljerna tillsammans med högskolor, studenter och näringslivet. Detaljerna ska komma under 2015, är det tänkt.

– Med regeringskrisen nu vet jag inte exakt hur det blir. Vi hade räknat med att kunna sätta igång det nya utvärderingssystemet 2016, men den tidsplanen kan förskjutas. Under tiden fortsätter vi med de förändringar som vi kan göra inom ramen för det gamla regelverket.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar