Här är bristyrkena

Enligt Statistiska centralbyråns nya arbetskraftsbarometer uppger arbetsgivare bland annat brist på yrkeserfarna civilingenjörer med inriktning mot energi- och elektroteknik respektive byggnadsteknik.Enligt Statistiska centralbyråns nya arbetskraftsbarometer uppger arbetsgivare bland annat brist på yrkeserfarna civilingenjörer med inriktning mot energi- och elektroteknik respektive byggnadsteknik.

På det tekniska området är det främst personer med gymnasial industriutbildning som arbetsgivarna rapporterar en brist på, enligt Statistiska centralbyråns Arbetskraftsbarometer 2014.

Arbetskraftsbarometer

Läs hela Arbetskraftsbarometern här.

Arbetsgivarna i undersökningen räknar framför allt med att anställa fler arkitekter, civil- och högskoleingenjörer i byggnadsteknik samt civilingenjörer i elektronik, datateknik och automation de kommande åren.

Yrkeserfarna sökande med en civilingenjörsutbildning med inriktning mot energi- och elektroteknik respektive byggnadsteknik hör till dem som störst andel arbetsgivare i undersökningen har angett som en brist bland just yrkeserfarna. Där ingår även personer med styr- och reglerteknisk utbildning.

Den tydligaste bristen bland samtliga undersökta utbildningsgrupper är bristen på sjuksköterskor, främst grundutbildade sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor inom anestesi-, intensiv- och operationssjukvård, samt pedagoger. Både nyutexaminerade och yrkeserfarna arbetssökande förskollärare, fritidspedagoger, speciallärare, specialpedagoger, grund- och gymnasielärare i matematik och NO uppges fortsatt vara bristyrken.

Arbetskraftsbarometern grundar sig på svar från personalchefer om tillgång och efterfrågan på utbildade inom 71 utbildningsgrupper. Statistiska Centralbyrån skickar ut blanketter till cirka 7 000 arbetsgivare i både offentlig och privat sektor som får svara på frågor om bland annat tillgången på sökande, hur de bedömer att antalet anställda med de aktuella utbildningarna kommer att förändras på ett samt på tre års sikt.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar