Uni:s kongress viktig för framtiden

Framtidens arbetsliv, inkomstökningar men också fred står i fokus när UNI, den globala fackliga organisationen för tjänstesektorn, har sin världskongress i Kapstaden, Sydafrika. Sveriges Ingenjörer är på plats.

world_congress_tuesday_079

Foto: Uni. Författaren och journalisten Owen Jones höll ett av kongressens mest uppskattade anföranden om villkoren för världens anställda.

Framtidens arbetsliv, inkomstökningar men också fred står i fokus när UNI, den globala fackliga organisationen för tjänstesektorn, har sin världskongress i Kapstaden, Sydafrika. Sveriges Ingenjörer är på plats.

Över 2000 fackliga företrädare samlades förra helgen i Sydafrika som samtidigt firar att det är 20 år sedan apartheid avskaffades. Kongressen hålls i Kapstaden och slutar i dag, onsdag. Ulf Bengtsson, förbundsordförande i Sveriges Ingenjörer som är engagerad inom UNI:s sektion för Specialister&Chefer, vice ordförande Ulrika Lindstrand och Anneli Laanep Joandi, ombudsman som sitter med i sektionen för IT och Telekom deltar i den stora kongressen för världens anställda inom tjänstesektorn. Ingenjören ställer några mejlfrågor till Ulf Bengtsson:

Foto: Sveriges Ingenjörer. Ulf Bengtsson understryker vikten av förbundets internationella arbete.

Foto: Sveriges Ingenjörer. Ulf Bengtsson understryker vikten av förbundets internationella arbete.

Vad har hänt på kongressen:
– Under året före kongressen har de olika sektionerna skrivit motioner i viktiga ämnen för anställda i tjänstesektorn och nu ska de diskuteras och antas. I Norden liksom inom ”Specialister och chefer”, där jag är engagerad har vi fokuserat mycket på ”The Future of the World of Work”.

Är det viktigt att vara med? Varför?

– För att vi ska bli respekterade och kända och kunna få inflytande i viktiga frågor måste vi vara med så att de andra medlemsförbunden känner till oss. Utan närvaro här kan vi inte komma i fråga för olika förtroendeposter eller delta i förberedelser för aktiviteter. Här finns också bra möjligheter till nya kontakter, i dag hade vi i ANE (den nordiska sammanslutningen av ingenjörsförbund) till exempel ett möte med Unis kvinnosektion för att tala om hur vi kan inspirera fler kvinnor att utbilda sig inom teknik- och naturvetenskap.

Hur påverkar arbetet i Uni Sveriges Ingenjörers medlemmar?

– I det korta perspektivet påverkas Sveriges Ingenjörers medlemmar inte alls. Långsiktigt innebär arbetet i Uni och Industri All förhoppningsvis att internationella avtal och internationell rätt blir rättvisa och transparenta, samt att ILO:s kärnkonventioner respekteras överallt, att globala ramavtal också sätter en miniminivå i frågor som work-life balance, skydd för visselblåsare, anställningstryghet och så vidare.

Den ekonomiska krisen har tryckt tillbaka anställdas rättigheter inom EU, hur märks världsläget av på kongressen?

– Den ekonomiska krisen sätter tydliga spår, inte bara i Europa. Det är många radikala fack med tydligt marxistiska rötter här som predikar antikapitalism och motstånd mot frihandel. Vi i Norden bidrar till att nyansera debatten, men allra mest har vi påverkat i förarbetena. Norden har ett mycket starkt inflytande, men vi dikterar inte arbetet.

Jenny Grensman

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar