Brist på ingenjörer inom gruvteknik

Bland ingenjörer är särskilt de inom gruvteknik och metallurgi samt bygg och anläggning eftertraktade, enligt en ny rapport från Arbetsförmedlingen.Bland ingenjörer är särskilt de inom gruvteknik och metallurgi samt bygg och anläggning eftertraktade, enligt en ny rapport från Arbetsförmedlingen.

Enligt Arbetsförmedlingens nya rapport ”Var finns jobben?” kommer sysselsättningen att stiga med omkring 46 000 personer, i åldersgruppen 16–64 år, under 2015 och den stora jobbtillväxten kommer att ske inom yrken med tjänsteinriktning, som hälso- och sjukvård. De med störst jobbchanser är ingenjörer, pedagoger, utbildade inom hälso- och sjukvård, data/IT eller bygg- och anläggning.

Medan jobb med krav på eftergymnasial utbildning väntas få den starkaste tillväxten tror myndigheten att sysselsättningen inom industriell tillverkning kommer fortsätta att falla.

Utbildning och erfarenhet har blivit allt viktigare, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Exempel på yrken på eftergymnasial nivå med störst brist på sökande

  • Ingenjörer och tekniker inom gruvteknik och metallurgi
  • Civilingenjörer, bygg och anläggning
  • Byggnadsingenjörer och byggnadstekniker
  • Civilingenjörer, gruvteknik och metallurgi
  • Civilingenjörer, elkraft
    VVS-ingenjörer
  • Civilingenjörer, elektronik och teleteknik
  • Mjukvaru- och systemutvecklare
  • Testare och testledare

Källa: Arbetsförmedlingen

– Det viktigaste rådet är att slutföra sin gymnasieutbildning. Den som saknar en gymnasieutbildning har allra svårast att få fotfäste på arbetsmarknaden, säger Håkan Gustavsson i pressmeddelandet.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar