DO: Högskolor brister i uppföljning

Många högskolor är inte tillräckligt bra på att redovisa hur åtgärder de har planerat i sitt likabehandlingsarbete har genomförts.Många högskolor är inte tillräckligt bra på att redovisa hur åtgärder de har planerat i sitt likabehandlingsarbete har genomförts.

För att motverka diskriminering ska landets universitet och högskolor ha en likabehandlingsplan, en plan som beskriver vad lärosätet behöver göra för att deras studenter ska ha lika rättigheter och möjligheter. Lärosätena ska också vidta aktiva åtgärder för att motverka diskriminering och dessa åtgärder ska följas upp i likabehandlingsplanerna. Men när Diskrimineringsombudsmannen, DO, tittade närmare på saken visade det sig att många högskolor brister i sin redovisning.

diskrimineringslagen

Diskrimineringslagen säger att alla högskolor och universitet ska bedriva ett målinriktat arbete för att aktivt främja lika rättigheter och möjligheter för de studenter som deltar i eller söker till verksamheten, oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning eller sexuell läggning.

Tillsammans med studenterna ska universitet och högskolor varje år upprätta en plan för likabehandlingsarbetet, som även ska innehålla åtgärder mot trakasserier och sexuella trakasserier. Planen ska revideras och utvärderas varje år, vilket bland annat innebär att man följer upp genomförda åtgärder och ser om de har fått avsedd effekt utifrån de mål som sattes upp i tidigare års plan.

Läs mer om likabehandlingsarbetet vid universitet och högskolor här.

Källa: DO

DO har inom ramen för ett regeringsuppdrag under 2014 och 2013 tittat närmare på alla universitet och högskolors likabehandlingsplaner från det aktuella året, och året innan. Granskningen visade att 29 av 48 högskolor hade bristande likabehandlingsplaner. Vanligast var att det saknades en fullständig redovisning av hur högskolornas planerade åtgärder från tidigare år hade genomförts.

– Högskolorna ska i sitt likabehandlingsarbete vidta aktiva åtgärder för att motverka diskriminering, och det är i redovisningen av hur de planerade åtgärderna har genomförts som den verkliga aktiviteten syns, säger Peter Wråke, chef för DO:s granskningsenhet i ett pressmeddelande.

Samtidigt visade granskningen att alla lärosäten utom ett arbetade för, eller hade påbörjat ett arbete för, att förebygga och motverka diskriminering. Hälften av högskolorna arbetar också förebyggande för att motverka diskriminering på grund av könsöverskridande identitet eller uttryck samt ålder, något som i dag inte är ett lagkrav.

Senast den 1 mars i år ska DO presentera en slutrapport om granskningen. Under året ska DO också göra en uppföljning av granskningen, och då särskilt rikta in sig på de högskolor som inte har följt bestämmelserna om aktiva åtgärder.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar