Saco: Satsa på invandrade akademiker

För få, för små och för kortsiktiga. Så beskrivs satsningarna på invandrade akademiker i en ny rapport från Saco.För få, för små och för kortsiktiga. Så beskrivs satsningarna på invandrade akademiker i en ny rapport från Saco.

Mellan 5 000 och 10 000 personer som invandrar till Sverige varje år har någon form av eftergymnasial utbildning. Antalet platser på kompletterande utbildningar är bara 600. Det gör att möjligheten för dem som har en akademisk examen från ett annat land att komplettera den i Sverige är liten.

Sacos utredare Josefin Edström, har i rapporten ”Vad kostar en akademiker” tittat närmare på utbildningskostnaden för en svenskutbildad och en invandrad akademiker.

Kostnaden för att validera en invandrad akademikers utländska utbildning, samt att komplettera den med högskolestudier och svenskkunskaper uppskattas till cirka 310 00 kronor, medan en svenskutbildad akademikers utbildning uppskattas till cirka 2,45 miljoner kronor, räknat från förskola till examen. Kostnaden för utbildningen för en blivande civilingenjör ligger på cirka 440 000 kronor och utöver själva utbildningskostnaden utgör den offentliga utbildningskostnaden även studiebidrag.

Josefin Edström kallar det för ett resursslöseri att så många av Sveriges invandrade akademiker har okvalificerade arbeten i dag. Satsningar på invandrade akademiker är en långsiktig investering, menar hon.

– Genom att ge invandrade akademiker bättre möjligheter att komplettera sina utbildningar ökar chanserna till ett kvalificerat jobb, säger Josefin Edström i ett pressmeddelande.

Saco vill att regeringen satsar ”rejält” på kompletterande högskoleutbildningar, med fler platser inom fler utbildningsområden än i dag. Förra året avsattes 70 miljoner kronor till kompletterande högskoleutbildning för akademiker med utländsk utbildning. Kompletterande högskoleutbildningar måste också bli en del av den reguljära utbildningspolitiken och få en långsiktig finansiering, tycker Saco.

Hela rapporten Vad kostar en akademiker hittar du här.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Spelar det någon roll om arbetsgivaren har kollektivavtal eller inte? Tjänar jag något på det, rent ekonomiskt? Jennifer Nilsson Fridell reder ut de vanligaste frågorna kring kollektivavtal.
Fler artiklar