Unga ingenjörer går med i facket

Allt fler unga arbetstagare går med i facket. Av dem som förra året anslöt sig till Sveriges Ingenjörer var 71 procent under 37 år.
Allt fler unga arbetstagare går med i facket. Av dem som förra året anslöt sig till Sveriges Ingenjörer var 71 procent under 37 år.

Att unga människor inte vill går med i fackförbund eller inte förstår vad det ska vara bra för, är en myt. I förra veckan rapporterade DN om hur den svenska anslutningsgraden åter går upp för det samlade antalet medlemmar Saco, TCO och LO. Och mest är det yngre människor som blir medlemmar.

– Jag är inte förvånad, säger Jonas Dreyfert, Sveriges Ingenjörer, som arbetar med att bilda akademikerföreningar ute på företag där det saknas en sådan.
– När vi väl får förklara fördelarna med att ha en förening och vad facklig verksamhet tjänar till så upplever jag att de flesta jag träffar gärna vill vara med.

Om man räknar bort nya studerandemedlemmar så var 71 procent av de nya ordinarie medlemmarna i Sveriges Ingenjörer 2014 under 37 år och förbundet växte med totalt 2,5 procent till 141757 medlemmar.

Saco som helhet växte med 1,1 procent förra året och landade på 652 966 medlemmar medan antalet yrkesverksamma ökade med 2,3 procent till 499 111.
– Medlemsutvecklingen visar att kombinationen av yrkes- och fackförbund är attraktiv. Förbundens ambition att ge medlemmarna individuella underlag inför utvecklings- och lönesamtal uppskattas, liksom att Saco är tydligt partipolitiskt obundet. Möjligheten för medlemmen att skapa inkomsttrygghet via stabila inkomstförsäkringar bidrar också, säger Göran Arrius, ordförande i Saco.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar