Arbetsgivarna organiserar fler

Fler anställda arbetar hos arbetsgivare som är anslutna till arbetsgivarorganisationerna än som är med i någon facklig organisation. Och gapet ökar.
Fler anställda arbetar hos arbetsgivare som är anslutna till arbetsgivarorganisationerna än som är med i någon facklig organisation. Och gapet ökar.

Det är Medlingsinstitutet som i sin senaste årsrapport har undersökt anslutningsgraden hos såväl företag som anställda. 2013 arbetade 80 procent av alla privatanställda i företag som var anslutna till en arbetsgivarorganisation men det var bara 65 procent av dessa anställda som själva tillhörde något fackförbund. Arbetsgivarnas anslutningsgrad mätt på detta sätt har legat relativt stabil de senaste 10-15 åren och i början av 2000-talet var det inte mycket som skilde den från den fackliga organisationsgraden. Men sedan dess har arbetsgivarnas anslutningsgrad ökat medan den har sjunkit för de anställda. År 2013 var 70 procent av alla anställda medlemmar i en facklig organisation medan 87 procent av arbetade i företag och verksamheter som tillhör en arbetsgivarorganisation.

Medlingsinstitutet konstaterar att det är en splittrad bild med fallande facklig organisationsgrad hos vissa grupper och oförändrad eller stigande organisationsgrad hos andra. Tjänstemännens fackliga organisationsgrad har till exempel gått om arbetarnas.

Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds Universitet som har tagit fram siffrorna i Medlingsinstitutets rapport menar att anledningen nog finns i en kombination av de kraftigt höjda a-kasseavgifterna för grupper med hög arbetslöshet, slopandet av skatteavdraget för fackavgiften och finanskrisen.
– När a-kasseavgifterna höjdes såg vi ju ett ras för både arbetare och

 

tjänstemän. För tjänstemännen har det stannat av men arbetarnas anslutningsgrad har inte återhämtat sig. Jag tror att det kan bero på att de också drabbades hårdare av finanskrisen och den ökande arbetslösheten och därmed ännu högre avgift till a-kassan.

En stor del av de anställda som i dag har arbetarjobb är också unga människor med tidsbegränsade anställningar som varvar perioder av anställning med arbetslöshet och de är i lägre grad fackligt anslutna.

Även inom olika branscher skiljer sig anslutningsgraden mellan tjänstemän och arbetare. För perioden 2006-2014( årsgenomsnitt) sjönk den genomsnittliga fackanslutningen bland arbetarna i privat tjänstesektor med 13 procentenheter till 53 procent medan tjänstemännens anslutningsgrad låg kvar oförändrad på 65 procent.

Anders Kjellberg har sedan Medlingsinstitutets rapport gick i tryck uppdaterat den fackliga organisationsgraden 2014. Nu står det klart att tjänstemännens genomsnittliga organisationsgrad  är tio procentenheter högre än arbetarnas eller 74 respektive 64 procent.

Även om den fackliga anslutningsgraden har sjunkit i Sverige så är den fortfarande mycket hög om vi jämför med andra länder.
Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så mycket tjänar 41 facktoppar

Så mycket tjänar 41 facktoppar

158 843 kronor i månaden. Så stor är löneskillnaden mellan den fackordförande som tjänade mest och minst förra året. Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand hamnar långt ner på lönelistan i en kartläggning som Altinget har gjort.
Fler artiklar