Fossilfrittmål i Danmark får kritik

År 2050 är den magiska gräns då Danmark ska bli fossilfritt, åtminstone på pappret. Målet kritiseras dock av en tankesmedja, som satt en egen prislapp på omställningen: 100 miljarder danska kronor per år.År 2050 är den magiska gräns då Danmark ska bli fossilfritt, åtminstone på pappret. Målet kritiseras dock av en tankesmedja, som satt en egen prislapp på omställningen: 100 miljarder danska kronor per år.

Det är den liberala tankesmedjan Cepos som har beräknat de samhällsekonomiska kostnaderna till 100 miljarder danska kronor per år om målet om ett fossilfritt Danmark ska bli verklighet 2050, berättar danska Ingeniøren.

Tankesmedjan har tittat på sådant som priset på fossila bränslen, priset på förnybar energi, växelkurser och energiskatter när den har gjort sina beräkningar.

Målet riskerar att bli både dyrt och sakna effekt på klimatet, menar Cepos analyschef Otto Brøns-Petersen. Samtidig uppger han att det inte går att utesluta, åtminstone hypotetiskt sett, att det kan komma teknologiska genombrott inom förnybar energi och att en övergång kan visa sig bli mer ekonomiskt fördelaktig.

Men i nuläget tror tankesmedjan ändå att summan 100 miljarder danska kronor per år inte är orealistisk för en övergång till fossiloberoende. Framsteg inom exempelvis skiffergas skulle dessutom kunna göra notan ännu högre, enligt Otto Brøns-Petersen.

Världsnaturfonden, WWF tillhör dock dem som anser att det går att fasa ut fossil energi och kärnkraft till 2050 och att en sådan energiövergång skulle bli både kostnadseffektiv och bidra till energi som alla har råd med. Den viktigaste åtgärden för att fasa ut fossil energi och kärnkraft är energieffektivisering, att sluta slösa på energi, enligt WWF.

Sverige har satt upp mål om att ha en fossiloberoende fordonsflotta till 2030 och att ha en ”hållbar och resurseffektiv energiförsörjning utan nettoutsläpp av växthusgaser i atmosfären” till 2050.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar