Många ingenjörer jobbar övertid

Av 70 000 ingenjörer som svarat på Sveriges Ingenjörers löneenkät uppger två av tre att de jobbar övertid i snitt tolv timmar i månaden. På ett år blir det drygt tre arbetsveckor.Av 70 000 ingenjörer som svarat på Sveriges Ingenjörers löneenkät uppger två av tre att de jobbar övertid i snitt tolv timmar i månaden. På ett år blir det drygt tre arbetsveckor.

Bland de yrkesverksamma ingenjörer som har svarat på frågan och uppgett att de jobbar över i snitt 12 timmar per månad har nästan hälften kvittat sin betalda övertidsersättning mot en extra semestervecka.

– Det kan se bra ut på pappret – men när de jobbar övertid motsvarande tre veckor jobbar de ju i praktiken två veckor gratis, säger Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius i ett pressmeddelande.

Det var vanligast bland ingenjörer med chefsbefattning att svara ja på frågan om de hade arbetet övertid under det senaste året. Totalt 82 procent av cheferna i enkäten svarade ja på frågan. Bland projektledarna svarade 68 procent ja.

Ania Obminska

3 kommentarer

  • Lars Nordén

    Om man jobbar tre veckor övertid och har övertidsersättning enligt avtal så skulle man ju fått minst 4,5 veckor ledighet, dvs man har jobbat 3,5 veckor gratis om man fått en semestervecka som enda övertidskompensation. Om man jobbat de tre veckorna sen kvällstid så skulle man fått sex veckors ersättning, dvs 4,5 veckors gratisjobb.

    16 mars 2015
  • Sven D

    Riktigt så enkelt att kompensationen bara är en extra semestervecka är det inte. Den som kollar lönestatistiken skall finna att lönen för den som inte har särskild övertid är väsentligt högre än för den som har den kvar. Sedan kan man i ofs fråga sig hur stor del av denna skillnad som beror på att man avsagt sig övertidsersättningen och hur mycket som beror på andra faktorer, som allmänt mer ansvarfulla arbetsuppgifter t.ex.

    06 mars 2015
  • Stefan

    Intressant artikel, men mest ett konstaterade. Vilka åtgärder rekommenderar ni?

    Som jag ser det finns det tre alternativ.
    1. Att jobba över kommer alltid behöver under vissa perioder, men se till att gå tidigare/komma senare under de perioder där det är lite lugnare. Dvs. utnyttja din fria arbetstidsförläggning.

    2. Förhandla bort din extra semestervecka mot betald övertid eller komptid.

    3. Visa hur mycket övertid du jobbar och motivera fler dagars semester mot att du avsäger dig övertidsersättningen.

    06 mars 2015

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Eight things you should know as a PhD student

Eight things you should know as a PhD student

Where can I turn for support in practical matters as a doctoral student? What are my rights and obligations? Caroline Hövik at Sveriges Ingenjörer shares her best pieces of advice.
Fler artiklar