Halva Sony Mobile bort i Lund

SonyMobile halverar sin verksamhet i Lund vilket innebär att runt 1000 personer förlorar sina arbeten. Sveriges Ingenjörer har drygt 800 medlemmar i Lund.

SonyMobile halverar sin verksamhet i Lund vilket innebär att runt 1000 personer förlorar sina arbeten. Sveriges Ingenjörer har drygt 800 medlemmar i Lund.

Spekulationerna om vad som skulle ske med Sony Mobiles verksamhet och 2200 medarbetare i Lund har varit livliga sedan beskedet om neddragningen på 2100 tjänster globalt kom i februari.

Mobilverksamheten dras med dålig lönsamhet och ryktena har rört allt från att hela mobilverksamheten skulle säljas av till flytt av wearables och halvering av verksamheten i Lund. Och när det obligatoriska personalmötet på Baltiska Hallen i Malmö var över stod det klart att upp emot 1000 tjänster, såväl konsulter som anställda, kommer att försvinna från företaget i Lund. I Kina har redan 800 personer varslats.

Att så stor del av neddragningen drabbar Lund förklaras av att  Sony Mobile, allt sedan man köpte ut Ericsson har fått större tyngdpunkt på Japan. Huvudkontoret ligger numer i Tokyo, i ledningen har allt fler japaner tagit plats.

Konkurrensen inom mobilbranschen är stenhård och SonyMobile och många andra företag känner av konkurrensen från bland andra Samsung och Apple.

– De blev väldigt tyst där inne när siffran tusen nämndes och folk drog efter andan, säger Seved Andersson, vice ordförande i akademikerföreningen i en direktsänd intervju för Sydsvenskan.

– Nu kommer vi att få information om hur den nya strategin och organisationen ska utformas och sedan ska vi diskutera villkoren för dem som måste sluta.

Målet är att hela omorganisationen ska bli klar inom ett år.

Seved Andersson räknar med att en ganska stor andel av de anställda på företaget har arbetat där länge, många sedan början av 2000-talet när företaget växte starkt. En majoritet av de anställda är också ingenjörer.

Linda Malmberg, kommunikationschef på Mobile Heights, branschorganistionen och innovationsarenan för just mobil-och telekomföretag i Skåne, säger att det är för tidigt att se riktigt vad beskedet innebär men att man hoppas att andra aktörer i branschen kan ta över en del av den kompetens som nu frigörs. Nyligen köpte Canon Axis, och Sigma Connectivity har ju tidigare tagit över erfarna ingenjörer från just SonyMobile.

Från Sveriges Ingenjörers sida sade Peter Larsson, samhällspolitisk direktör, förra veckan att just förlusten av kompetens inom området är det som oroar, eftersom förbundet räknar med att de allra flesta som slutligen sägs upp kommer att hitta nya jobb, men kanske inom andra branscher.Den mobila tekniken förutspås ett allt större användningsområde utanför telefoni inom till exempel hälso-och sjukvård.

Den senaste neddragningen på Sony Mobile skedde 2012 när 650 personer varslades.
Sedan 2006-2007, då branschen hade cirka 6000 anställda inklusive konsulter i Lund, har Skåne tappat runt 3500 arbetstillfällen.

Ingenjören kommer under dagen att jobba vidare med att ge information om neddragningen.

Jenny Grensman

 

2 kommentarer

  • TR

    Helt rätt Anna. Staten och företagen bryr sig om oss. Så länge de kan få vår kunskap, vår erfarenhet, våra idéer och staten kan ta större delen av vår lön i skatt. Vilka jäkla mesar vi är. Men vi har inget att sätta emot. Hela världen står beredd att ta våra jobb.
    Jag kommer nog att byta bransch snart till något där jag är mer skyddad från global konkurrens. Synd att man inte blev läkare eller jurist.

    14 mars 2015
  • Anna

    Ytterligare ett tecken på att företagen ”skriker efter ingenjörer” som man hör talas som så ofta i media. Märkligt dock att lönerna för civilingenjörer sjunkit mer än 30% under 2000-talet jämfört med övriga högskoleutbildade, enligt statistik i Ingenjören får något nummer sedan.

    Tur att Sveriges Ingenjörer (SI) envetet under flera års tid bedrivit kampanj tillsammans med Svenskt Näringsliv för att expandera ingenjörsutbildningarna. Det gagnar naturligtvis de ekonomer och jurister som är anställda på SI:s kansli, då de kan höja sina egna löner när de får in fler medlemsavgifter.

    Att ingenjörernas löner pressas ner pga överutbud på ingenjörer är irrelevant. Likaså att de tvingas ta arbeten långt under deras kompetensnivå. Det viktigaste är att arbetslöshetsstatistiken ser bra ut. Vad ingenjörerna arbetar med, eller vad de har för lön spelar ingen roll. Ja, förutom för ingenjörerna själva då. Men vem bryr sig om dem?

    09 mars 2015

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar