Fortsatt gynnsamt för yrkeserfarna

Ingenjörer med yrkeserfarenhet efterfrågas starkt på arbetsmarknaden, på både kort och lång sikt. Samtidigt väntas tillgången på högskoleingenjörer och civilingenjörer att öka generellt.Ingenjörer med yrkeserfarenhet efterfrågas starkt på arbetsmarknaden, på både kort och lång sikt. Samtidigt väntas tillgången på högskoleingenjörer och civilingenjörer att öka generellt.

Ingenjörernas arbetsmarknad

Läs rapporten Ingenjörernas arbetsmarknad.

Sveriges Ingenjörers rapport om ingenjörernas arbetsmarknad visar att läget är fortsatt gynnsamt för yrkeserfarna. Bland förbundets yrkesverksamma medlemmar är arbetslöshetssiffrorna mycket låga och särskilt de som är under 45 år gamla sticker ut. Andelen yrkesverksamma ingenjörer med arbetslöshetsersättning eller som omfattades av ett arbetsmarknadsprogram var 1,4–1,5 procent förra året, vilket var på samma nivå som året innan. Bland ingenjörer som var upp till 44 år gamla var arbetslösheten under 1 procent i december 2014.

Hur många eller
få nyexaminerade ingenjörer det finns påverkar efterfrågan mycket lite, enligt Olle Dahlberg, statistiker på Sveriges Ingenjörer.

– Om det ska vara en bra arbetsmarknad för nyexaminerade, där de får jobb i rimlig överenstämmelse med förväntningarna, måste efterfrågan på yrkeserfarna helt enkelt vara rätt hög, säger Olle Dahlberg.

För Sveriges Ingenjörer är genomströmningen på ingenjörsutbildningarna, det vill säga att öka andelen ingenjörsstudenter som faktiskt tar sin examen, en viktigare fråga att angripa än att öka antagningen. För trots den låga genomströmningen uppger Statistiska Centralbyrån, SCB, i rapporten Trender och prognoser 2014 att tillgången på högskoleingenjörer och civilingenjörer fortsätter att öka (fram till 2035) i samma takt som efterfrågan. Det betyder enligt SCB att arbetsmarknaden för högskoleutbildade ingenjörer kommer att vara balanserad under hela prognosperioden.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Spelar det någon roll om arbetsgivaren har kollektivavtal eller inte? Tjänar jag något på det, rent ekonomiskt? Jennifer Nilsson Fridell reder ut de vanligaste frågorna kring kollektivavtal.
Fler artiklar