Ny dataingenjörsutbildning i Örebro

Entréhuset. Örebro universitet. Foto: Linus Grabö.

Entréhuset. Örebro universitet. Foto: Linus Grabö.

– Företagen vill ha ingenjörer som är vana att arbeta ”hands on” och utveckla mjukvara, säger Amy Loutfi, universitetslektor för institutionen för naturvetenskap och teknik, om att Örebro universitet kör igång ett civilingenjörsprogram i datateknik.

Entréhuset. Örebro universitet. Foto: Linus Grabö/Pressbild.

Entréhuset. Örebro universitet. Foto: Linus Grabö/Pressbild.

Till höstterminen 2016 kör Örebro universitet igång ett civilingenjörsprogram i datateknik. Utbildningen kom till på grund av företagens stora efterfrågan på dataingenjörer.
– Företagen vill ha ingenjörer som är vana att arbeta ”hands on” och utveckla mjukvara, säger Amy Loutfi, universitetslektor för institutionen för naturvetenskap och teknik.

Örebro universitet blir nu det trettonde lärosätet i landet som har rätt att utfärda civilingenjörsexamen. Den nya utbildningen kommer att fördjupa sig mot mobila distribuerade system (MDS) och autonoma intelligenta system (AIS) och universitetet planerar att anta mellan 30-40 studenter till programmet som är på fem år.

Utbildningen är anpassad för att studenterna ska kunna arbeta i framtidens industriföretag och Ami Loutfi, som varit delaktig i arbetet med att starta civilingenjörsprogrammet, berättar att man kommer att använda CDIO (conceive design integrate operate) som en pedagogisk modell i utbildningen.

Anna Eriksson

3 kommentarer

  • Anna

    @Magnus:

    Precis. Och sedan när de företagsspecifika programvarorna blir inaktuella om några år så sparkas ingenjörerna som lärt sig just de programvarorna ut. Istället för att vidareutbilda dem anställer företagen nya personer som högskolorna utbildat i de nya programvarorna.

    Lägre utbildningskostnader för företagen alltså. Men katastrofalt dåligt för ingenjörerna.

    Hela poängen med en civilingenjörsutbildning var ursprungligen att man skulle lära sig de teoretiska grunderna som i huvudsak står sig över tid. Då fick man en hållbar verktygslåda att sedan lära sig specifika tillämpningar ute på företagen vid behov. Och när nya tillämpningar eller metoder tillkom senare så hade man goda förutsättningar att lära sig dem på företaget där man var anställd, tex via vidareutbildning.

    08 maj 2015
  • Magnus

    Hands on = Den blivande ingenjören skall lära sig div programvaror som företagen använder på skolan. Detta sätt att tänka tyder på obefintligt kunskap om vilka kunskaper som behövs för att arbeta som ingenjör. Om man klarat en 5-årig utbildning så klarar man att lära sig de programvaror man behöver…

    Jag jobbar själv på ett konsultföretag där chefen arbetar enligt devisen ”Utbildning har ingen betydelse, det är viktigaste är att man är intresserad”. Detta återspeglas i att folk med ky utbildning anställs på samma villkor som civilingenjörer…

    08 maj 2015
  • Anna

    Så civilingenjörsutbildningen ska bli en praktisk yrkesutbildning, i stil med gymnasiets hotell&restaurang-, bygg- och undersköterskeutbildningar?

    Ingenjörernas status sjunker allt mer. När man inte trodde det var möjligt att sjunka längre ner…

    08 maj 2015

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar