C vill slopa nördskatten

Annie Lööf pratade om nördskatten på ett seminarium som tankesmedjan Fores arrangerade förra veckan.

Annie Lööf pratade om nördskatten på ett seminarium som tankesmedjan Fores arrangerade förra veckan.

Centerpartiet vill slopa det som Annie Lööf kallar för nördskatten för att underlätta för nystartade företag. Det kan vara entreprenörerna som skapar de nya jobben när många av dagens jobb försvinner i och med automatisering och digitalisering.

Centerpartiet vill slopa det som Annie Lööf kallar för nördskatten för att underlätta för nystartade företag. Det kan vara entreprenörerna som skapar de nya jobben när många av dagens jobb försvinner i och med automatisering och digitalisering.

Vem skapar det nya jobben när de gamla förvinner? Kanske är teknik också lösningen på den arbetslöshet som den orsakar. Men hur villkoren för nystartade företag förbättras?

Den liberala ankesmedjan Fores bjöd häromdagen in till ett seminarium där några experter gav sin bild av hur arbetsmarkanden har förändrats och hur prognosen för framtiden ser ut.

Thomas Carlén, utredare på LO och författaren till rapporten Full sysselsättning och solidarisk lönepolitik som kom i höstas, pratade om hur arbetsmarknaden sedan millenniumskiftet har polariserats. Nya arbetstillfällen har vuxit fram bland de minst och bland de mest kvalificerade jobben. Jobben växer alltså i ”ändarna” av kravhierarkin och det är i mellanskiftet som de flesta jobb försvinner.

– Det här är en utveckling som inte alls är ny men det är först nu som ser vi att automatiseringen också har nått till kontoren och många enklare kontorsjobb försvinner.

Han menar att allt fler på arbetsmarkanden drabbas av lägre utbildningspremier därför att många är överkvalificerade för sina jobb. När de med hög utbildning inte får ett jobb som matchar deras kompetens måste de söka ett jobb som de egentligen är överkvalificerade för.

– Resultatet blir att de som saknar eftergymnasial utbildning blir utkonkurrerade från arbetsmarkanden därför att det är personer med högre kvalifikationer som får jobben. Kravet för att kunna få ett jobb blir högre än det som krävs för att kunna utföra jobbet, sa Thomas Carlén.

Susanne Spector, arbetsmarknadsekonom på Svenskt Näringsliv, presenterade några glimatar från en rapport som hon arbetar med om  automatiseringens effekter på jobben, som kommer att vara färdig den 15 juni. Hon har bland annat gjort jämförelser med USA som visar olikheter. Till skillnad från USA ökar arbetslösheten i Sverige kraftigt för kvinnor som saknar gymnasieutbildning. Hon menar att det, förutom automatiseringen, också finns strukturella problem som hindrar att nya jobb skapas, bland annat moms, arbetsgivaravgifter och marginalskatter.

Partiledaren för Centerpartiet, Annie Lööf, var den enda av de inbjudna talarna som valde att prata om entreprenörerna. Hon ser hur företag i hennes hemtrakter Gnosjöregionen, genom att strukturomvandla och automatisera produktionen lyckas konkurrera med andra länder därför att man kan producera större volymer.

Digitalisering och automatisering innebär att gamla jobb försvinner och hon menar att omställningen kommer att bli smärtsam men att den är oundviklig. Hon tycker dock att vi pratar för mycket om de jobb som försvinner och mindre om de nya jobb som skapas.

– Backar man 100 år eller 50 år eller 5 år och jämför med den arbetsmarknad vi har i dag hittar vi yrkeskategorier nu som inte fanns då. Jag tror att när vi står här om fem eller tio år kommer det att finnas yrken som inte finns idag men vi har glömt bort hur jobbig den här omställningen var, sa Annie Lööf.

För att skapa nya arbeten menar hon att det är viktigt att lätta på kostnadstrycket.

– Vi måste inse att om vi ska ha kvar människor på arbetsmarknaden, istället för maskiner, kan vi inte ha stora kilar med skatter som förhindrar att tjänster som människor utför skattas bort, sa Annie Lööf och riktade kritik mot det nuvarande skattesystemet som hon anser hämmar kreativitet och hindrar nya företag att starta och utvecklas.

– Det som jag valt att kalla för nördskatten måste bort. Snabbväxande bolag har en liten likviditet i början och för att kunna erbjuda konkurrenskraftiga löner delar grundarna med sig av kapitalet genom delägarskap. Problemet är att det här i dag inte besattas som det riskatagande det är. Det beskattas som inkomst av tjänst, inte som inkomst av kapital. Den här är en straffskatt som jag vill ta bort. Nya bolag är en viktig del i den nya växande digitala ekonomin och vi måste preminera riskatagande bättre än vi gör i dag, sa Annie Lööf.

 Karin Virgin

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar