Jämställda förstagångsföräldrar mer sjuka

Risken bland förstagångsföräldrar att bli sjukskrivna var större bland par som tjänade ungefär lika mycket och som tog ungefär lika stort ansvar för barnen än de som hade en uppdelning där mannen var huvudförsörjare, enligt en undersökning från Försäkringskassan.Risken bland förstagångsföräldrar att bli sjukskrivna var större bland par som tjänade ungefär lika mycket och som tog ungefär lika stort ansvar för barnen än de som hade en uppdelning där mannen var huvudförsörjare, enligt en undersökning från Försäkringskassan.

Enligt en rapport om förstagångsföräldrar från Försäkringskassan förra året finns det en samvariation mellan jämställdhet i arbetslivet, i hemmet och sjukfrånvaro. Sjukfrånvaron är större bland kvinnor än bland män, men den ökade sjukfrånvaron bland kvinnor berodde inte på att kvinnorna hade flera roller, utan att de hade en hög sammanlagd arbetsbörda, var en slutsats.

Nu har Försäkringskassan fördjupat sig i den tidigare studien och tittat även på mäns sjukfrånvaro. Den nya rapporten ”Jämställdhet och sjukfrånvaro, som släpptes i går, måndag, visar bland annat att risken för att bli sjukskriven ökade med 15 procent för kvinnor och 7 procent för män om de ingick i par som tjänade ungefär lika mycket och tog ungefär lika stort ansvar för barnen, jämfört med genomsnittet.

Totalt 223 332 föräldrapar ingår i studien och i 46 procent av fallen var arbetsfördelningen traditionell, det vill säga att kvinnan tog ut mer än 60 procent av dagarna från föräldraförsäkringen och mannen tjänade mer än 60 procent av familjens arbetsinkomst. Knappt en procent av föräldraparen hade den omvända situationen.

Jämställdhet i arbetslivet innebär enligt Försäkringskassans undersökning att uppdelningen av hushållets arbetsinkomster är minst 40 procent, högst 60 procent under barnets tredje levnadsår. För att avgöra om förstagångsföräldrarna är jämställda i hemmet har Försäkringskassan tittat på fördelningen vad gäller uttag av dagar med föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn under barnets tre första levnadsår.

Försäkringskassan skriver som en slutsats i sin rapport:

”Att jämställda och otraditionella situationer innebär högre sjukfrånvaro tolkas som att det skapar särskilda påfrestningar att bryta med rådande normer om kvinnligt och manligt beteende. Jämställdhet kräver också mer förhandling och planering när båda parter delar ansvaret för hem och familj.”

Vidare skriver Försäkringskassan:

”Det är också möjligt att erfarenheter av småbarnsåren som i högre grad delas gör att attityderna till småbarnsföräldrar som arbetskraft successivt förändras. Arbetslivets förmåga att anpassa arbetsvillkoren till den särskilda påfrestning som småbarnsåren innebär är en viktig folkhälsofråga. I förlängningen är det också en viktig fråga för Sveriges framtida konkurrenskraft i en globaliserad ekonomi.”

Studien innefattar inte samkönade föräldrapar, vilket beror på att syftet var ”att öka kunskapen om hur fördelningen av hushållsarbete och förvärvsarbete samvarierar med kvinnors och mäns sjukfrånvaro efter första barnets födelse”.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar