Lika män jobbar tillsammans

Foto: Creative commons

Foto: Creative commons

Män som arbetar på samma företag är mer lika varandra i dag än för tjugo år sedan. De anställda männen har oftare ungefär samma utbildningsnivå, intelligens och social förmåga visar en ny studie.

Foto: Creative commons

Foto: Creative commons

Män som arbetar på samma företag är mer lika varandra i dag än för tjugo år sedan. De anställda männen har oftare ungefär samma utbildningsnivå, intelligens och social förmåga visar en ny studie.

De anställdas förmåga och talang brukar beskrivas som den viktigaste tillgången i en modern ekonomi. Hur dessa förmågor fördelas mellan företag och branscher har betydelse både för produktivitet och för inkomstfördelning.

En studie av forskarna Christina Håkanson vid Sveriges Riksbank, Erik Lindqvist vid Handelshögskolan i Stockholm och Jonas Vlachos vid Nationalekonomiska institutionen, Stockholms universitet visar att det har skett en polarisering av de anställdas förmåga och talanger de senaste 20 åren.

Rapportförfattarna har studerat vid vilka företag svenskfödda män i 30–35-årsåldern arbetade under perioden 1986–2008. Genom att använda data från utbildningsregister och mönstringen till militärtjänsten kan de uppskatta männens utbildning, intelligens och sociala förmåga.

Studien visar att den mest produktiva arbetskraften samlas på vissa företag och i vissa branscher samtligt som de med lägre utbildningsnivå, intelligens och social förmåga samlas på andra företag. Män på samma företag har alltså ungefär samma utbildningsnivå, intelligens och social förmåga.

Samtidigt som skillnaderna mellan de anställa männens förmågor minskade inom företag, ökade skillnaderna mellan företag. Allra mest ökade skillnaderna  under början av 1990-talet.

– Med vårt sätt att mäta var skillnaderna mellan företag, det vi kallar sortering, drygt 40 procent högre 2008 än 1986, säger Jonas Vlachos i ett pressmeddelande, en av forskarna bakom rapporten.

Forskarna har dessutom kunna konstatera att parallellt med att skillnaderna mellan företagens anställda har ökat har även lönespridningen mellan arbetsgivare blivit större. Skillnaderna i lönenivå mellan företag har ökat med 70 procent. Löneskillnaderna inom företag har under perioden ökat med drygt 20 procent.

– Vi kan förklara ungefär hälften av ökningen av löneskillnader mellan företag med den ökade sorteringen av arbetskraftens förmågor, säger Erik Lindqvist i ett pressmeddelande.

Forskarna menar att IT-sektorns expansion är en viktig förklaring bakom utvecklingen. Företag inom IT- och telekomsektorn rekryterar främst personer med hög utbildning och företag anställer i större utsträckning personer med samma utbildning. Det finns också vissa tendenser till att den genomsnittliga kognitiva förmågan sjunker i ett antal branscher som redan 1986 hade en låg kognitiv förmåga. Några exempel är handel och restaurangbranschen.

Rapportförfattarna har studerat män födda 1951–1978 anställda på privata företag med minst 10 anställda. Eftersom material från den militära mönstringen har använts saknas underlag för kvinnor. Författarna har genom att använda uppgifter från mönstringen för deras bröder, söner eller makar kunnat se att trenden ser likadan ut bland kvinnor.

Karin Virgin

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar