Taket höjs i a-kassan

Från och med den 7 september höjs dagpenningen i a-kassan från 680 kronor till 910 kronor de första 100 dagarna.
– Det är positivt att a-kassetaket höjs. Det är en nödvändig översyn och Saco har under lång tid drivit frågan, säger Mia Bigelius, styrelseledamot i Akademikers a-kassa, AEA och ekonomichef på Sveriges Ingenjörer.Från och med den 7 september höjs dagpenningen i a-kassan från 680 kronor till 910 kronor de första 100 dagarna. Beslutet välkomnas av Mia Bigelius, styrelseledamot i Akademikers a-kassa, AEA och ekonomichef på Sveriges Ingenjörer.
– Det är positivt att a-kassetaket höjs. Det är en nödvändig översyn och Saco har under lång tid drivit frågan, säger hon.

Efter 100 dagar blir den högsta dagpenningen 760 kronor (jämfört med 680 kronor i dag). Grundbeloppet i arbetslöshetsförsäkringen höjs också från 320 kronor till 365 kronor per dag. Kompensationsnivåerna på 80 och 70 procent behålls. Det innebär att den som har tjänat mer än 25 025 kronor i månaden får högsta dagpenningen.

– För Sveriges Ingenjörers medlemmar som omfattas av inkomstförsäkringen blir det ingen skillnad i den totala ersättningen de första 120 dagarna, säger Mia Bigelius.

Inkomstförsäkringen

För att ha rätt till Sveriges Ingenjörers inkomstförsäkring måste du vara medlem i förbundet sedan minst 12 månader och medlem i AEA.  Läs mer om inkomstförsäkringen här.

Sveriges Ingenjörers inkomstförsäkring ger tillsammans med a-kassan 80 procent av medlemmens a-kassegrundande lön i ersättning, upp till 100 000 kronor i månadslön. Inkomstförsäkringen gör alltså att yrkesverksamma medlemmar får behålla större delen av sin lön om de blir ofrivilligt arbetslösa.

Rent konkret innebär höjningen av a-kassan att de fackförbund som erbjuder en inkomstförsäkring till sina medlemmar kommer att få en sänkt premie då a-kassan ersätter en större del.

– Förbundet diskuterar om det utrymme den sänkta premien medför kan användas till att förbättra villkoren i inkomstförsäkringen ytterligare, säger Mia Bigelius.

Anna Ciabuschi Eriksson

1 kommentar

  • Thorsten Schütte

    Det var efterlängtat. Nästa steg bör vara att beskatta direkt (lön), uppskjuten (pension) och försäkrad (a-kassa, sjukpeng mm) inkomst lika.

    23 juni 2015

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar