Taket höjs i a-kassan

Från och med den 7 september höjs dagpenningen i a-kassan från 680 kronor till 910 kronor de första 100 dagarna.
– Det är positivt att a-kassetaket höjs. Det är en nödvändig översyn och Saco har under lång tid drivit frågan, säger Mia Bigelius, styrelseledamot i Akademikers a-kassa, AEA och ekonomichef på Sveriges Ingenjörer.Från och med den 7 september höjs dagpenningen i a-kassan från 680 kronor till 910 kronor de första 100 dagarna. Beslutet välkomnas av Mia Bigelius, styrelseledamot i Akademikers a-kassa, AEA och ekonomichef på Sveriges Ingenjörer.
– Det är positivt att a-kassetaket höjs. Det är en nödvändig översyn och Saco har under lång tid drivit frågan, säger hon.

Efter 100 dagar blir den högsta dagpenningen 760 kronor (jämfört med 680 kronor i dag). Grundbeloppet i arbetslöshetsförsäkringen höjs också från 320 kronor till 365 kronor per dag. Kompensationsnivåerna på 80 och 70 procent behålls. Det innebär att den som har tjänat mer än 25 025 kronor i månaden får högsta dagpenningen.

– För Sveriges Ingenjörers medlemmar som omfattas av inkomstförsäkringen blir det ingen skillnad i den totala ersättningen de första 120 dagarna, säger Mia Bigelius.

Inkomstförsäkringen

För att ha rätt till Sveriges Ingenjörers inkomstförsäkring måste du vara medlem i förbundet sedan minst 12 månader och medlem i AEA.  Läs mer om inkomstförsäkringen här.

Sveriges Ingenjörers inkomstförsäkring ger tillsammans med a-kassan 80 procent av medlemmens a-kassegrundande lön i ersättning, upp till 100 000 kronor i månadslön. Inkomstförsäkringen gör alltså att yrkesverksamma medlemmar får behålla större delen av sin lön om de blir ofrivilligt arbetslösa.

Rent konkret innebär höjningen av a-kassan att de fackförbund som erbjuder en inkomstförsäkring till sina medlemmar kommer att få en sänkt premie då a-kassan ersätter en större del.

– Förbundet diskuterar om det utrymme den sänkta premien medför kan användas till att förbättra villkoren i inkomstförsäkringen ytterligare, säger Mia Bigelius.

Anna Ciabuschi Eriksson

1 kommentar

  • Thorsten Schütte

    Det var efterlängtat. Nästa steg bör vara att beskatta direkt (lön), uppskjuten (pension) och försäkrad (a-kassa, sjukpeng mm) inkomst lika.

    23 juni 2015

Lämna en kommentar

Senaste nytt